20 iulie 2020

Economia Chinei in crestere cu 3.2% an/an in trimestrul II

La jumatatea lunii iulie Institutul de Statistica de la Beijing a publicat primele estimari cu privire la evolutia PIB-ului in trimestrul II si prima jumatate a anului curent. China este a doua economie a lumii, iar anul trecut PIB-ul a depasit nivelul din Zona Euro.

Statisticile indica redinamizarea economiei in al doilea trimestru al anului curent, pe fondul succesului inregistrat in contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat de politici economice.

Astfel, PIB-ul a crescut cu 3.2% an/an in trimestrul II, dupa ajustarea cu 6.8% an/an din primul trimestru.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidentiaza redinamizarea sectorului secundar: avans cu 4.7% an/an in T2, dupa declinul cu 9.6% an/an inregistrat in T1.

Aceasta evolutie a fost determinata de eliminarea restrictiilor sanitare in China, dar si de redinamizarea comertului international (dupa ajustarea severa indusa de incidenta pandemiei, punctul minim fiind atins in aprilie), pe fondul redeschiderii graduale a economiilor din Europa si America.

De asemenea, sectorul tertiar a crescut cu 1.9% an/an in trimestrul II, dupa declinul cu 5.2% an/an din trimestrul I.

Nu in ultimul rand, valoarea adaugata bruta din sectorul primar a consemnat un avans cu 3.3% an/an, dupa scaderea cu 3.2% an/an din trimestrul I.
Astfel, in prima jumatate din 2020 PIB-ul Chinei s-a ajustat cu 1.6% an/an, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent.

Se evidentiaza majorarea valorii adaugate brute in sectorul primar cu 0.9% an/an, ramura cea mai putin afectata de criza sanitara.

Pe de alta parte, ramura secundara a economiei s-a ajustat cu 1.9% an/an, evolutie influentata de declinul fluxurilor comerciale internationale.

Nu in ultimul rand, sectorul tertiar a scazut cu 1.6% an/an in semestrul I.

Analiza din perspectiva cererii agregate evidentiaza redinamizarea investitiilor productive in trimestrul II, dupa ajustarea din trimestrul I. Cu toate acestea, in semestrul I investitiile productive s-au diminuat cu 3.1% an/an, evolutie determinata de declinul inregistrat in ramura secundara, cu 8.3% an/an. De asemenea, investitiile in sectorul tertiar au scazut cu 1% an/an in semestrul I. Pe de alta parte, investitiile in sectorul primar au crescut cu 3.8% an/an.

Totodata, vanzarile de bunuri de consum in comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) s-au redus cu 11.4% an/an in semestrul I.

La nivelul cererii externe nete se evidentiaza declinul importurilor cu 3.3% an/an, o ajustare mai severa comparativ cu cea inregistrata de exporturi (3% an/an).

Ne asteptam la continuarea procesului de relansare economica post-pandemie pe termen scurt, evolutie sustinuta de mix-ul intern de politici economice si de redinamizarea economiei mondiale. Cele mai recente prognoze ale Fondului Monetar International (FMI) indica perspectiva decelerarii ritmului anual al PIB de la 6.1% in 2019 la 1% in 2020, urmata de accelerare la 8.2% in 2021.Graficul 1. Evolutia PIB-ului in China (%, an/an)
Evolutia PIB-ului in China (%, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica de la Beijing

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).