05 iunie 2020

Economia Chinei in crestere in luna mai

Dinamica recenta a indicatorilor macroeconomici confirma relansarea economica din China (a doua economie a lumii) dupa adresarea crizei sanitare, proces sustinut de mix-ul relaxat de politici economice si de reluarea graduala a activitatilor din Statele Unite si Europa.

Pe de o parte, indicatorul PMI din industria prelucratoare a urcat cu 1.3 puncte luna/luna la 50.7 puncte in mai (maximul din ianuarie, luna in care s-au aplicat primele restrictii pentru contracararea crizei sanitare).

Pe de alta parte, indicatorul PMI din sfera serviciilor s-a majorat cu 10.6 puncte luna/luna la 55 puncte in mai, cel mai ridicat nivel de la finele anului 2010.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si servicii) a consemnat un avans lunar de 6.9 puncte la 54.5 puncte, maximul din ianuarie 2011.

Consideram ca procesul de relansare economica post-pandemie va continua in China si ne asteptam la o accelerare in lunile urmatoare, intr-o evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice (nivelul minim istoric al costurilor de finantare si planurile de investitii anuntate recent de Administratie) si redinamizarea economiei mondiale prin relaxarea graduala a restrictiilor sanitare in SUA si Europa.


Graficul 1. Indicatorul PMI Compozit din China (puncte)
Indicatorul PMI Compozit din China (puncte) 
Sursa: Bloomberg

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).