16 septembrie 2020   |   Timp de citire: 5 minute

Economia Moldovei in scadere cu 7.2% an/an in semestrul I

Datele publicate de Biroul National de Statistica (BNS) indica ajustarea economiei Moldovei cu 7% trimestru/trimestru si cu 14% an/an in T2, evolutie determinata de declinul cererii interne, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Consumul gospodariilor populatiei, investitiile productive si consumul public au inregistrat ritmuri anuale de declin de 17%, 15.6%, respectiv 8.4% in intervalul aprilie – iunie.

Pe de alta parte, exportul net a contribuit cu 9.5 puncte procentuale la ritmul anual al PIB in T2, dat fiind pandemia (un soc pentru comertul international) a reprezentat o oportunitate fara precedent pentru ameliorarea pozitiei externe a tarilor cu traditie in deficit comercial: importurile au scazut cu 29.2% an/an, ritm mai sever fata de cel al exporturilor (24.2% an/an).

In primul semestru din 2020 PIB-ul Moldovei s-a redus cu 7.2% an/an, ca urmare a ajustarii cererii interne, in contextul pandemiei: consumul privat, investitiile productive si consumul public s-au diminuat cu 9.7% an/an, 6.4% an/an, respectiv 4.1% an/an.

Pe de alta parte, contributia cererii externe nete la dinamica anuala a PIB din prima jumatate a anului curent a fost pozitiva (3.1 puncte procentuale): exporturile si importurile s-au diminuat cu 15.6% an/an, respectiv 14.1% an/an.

Cele mai drastice ritmuri de ajustare au fost inregistrate in semestrul I de ramurile arta, activitati de recreere si de agrement/ alte activitati de servicii/activitati ale gospodariilor casnice in calitate de angajator de personal casnic/activitati ale gospodariilor casnice de producere de bunuri si servicii destinate consumului propriu (cu 8.2% an/an), comert/intretinere si reparare auto-moto/transport si depozitare/HORECA (cu 10.7% an/an) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice/activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (cu 18.6% an/an).

De asemenea, sectorul primar, industria, constructiile si tranzactiile imobiliare au consemnat ritmuri anuale de declin de 2.9%, 6.8%, 2.2%, respectiv 3.5% in S1.

Pe de alta parte, sectorul IT&C a stagnat, iar activitatile financiare si de asigurari s-au majorat cu 0.8% an/an in perioada ianuarie-iunie 2020.

Expertii Fondului Monetar International (FMI) previzioneaza scaderea PIB-ului cu 4.5% an/an in 2020, urmata de crestere cu 4% an/an in 2021.


Graficul 1. PIB-ul Moldovei (%, an/an)

PIB-ul Moldovei (procente, an/an) reprezentat in grafic

Sursa: Biroul National de Statistica (BNS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).