10 ianuarie 2017

Economia mondiala ar putea accelera in 2017

La cumpana dintre ani indicatorii avansati din principalele blocuri economice ale lumii s-au ameliorat, evolutie care exprima premise de accelerare pentru economia mondiala pe termen scurt.

Ameliorarea indicatorilor de incredere in plan global este cu atât mai importanta cu cât are loc intr-un moment in care fenomenul de globalizare tergiverseaza, pe fondul intensificarii presiunilor protectioniste si populiste.

Astfel, indicatorul PMI din sfera industriei prelucratoare a consemnat un avans de 0.6 puncte luna/luna la 52.7 puncte in decembrie (maximul din februarie 2014), dinamica comenzilor noi (crestere cu un ritm lunar de 0.7 puncte) exprimând premise de accelerare a productiei pe termen scurt.

Totodata, in sectorul de servicii indicatorul PMI (calculat de Markit Economics si JP Morgan) a stagnat la 53.3 puncte in decembrie (maximul din toamna 2015).

In acest context, indicatorul PMI Compozit din economia mondiala a crescut de la 53.3 puncte in noiembrie la 53.4 puncte in decembrie, nivelul maxim din noiembrie 2015.

Din perspectiva analizei pe blocuri regionale, in SUA se noteaza ameliorarea puternica a increderii consumatorilor si a climatului de afaceri din sfera companiilor mici (indicatorii au atins recent maximele din 2004), evolutie care exprima premise de accelerare a consumului privat si de redinamizare a investitiilor productive pe termen scurt.

Totodata, in Zona Euro indicatorii de incredere s-au consolidat in zona maximelor din 2011, ceea ce exprima rezistenta regiunii la intensificarea provocarilor (inclusiv Brexit, terorism, migratie), determinata de politica monetara implementata de Banca Centrala Europeana.

De asemenea, in China indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si servicii) a urcat cu 0.6 puncte luna/luna, la 53.5 puncte in decembrie (maximul din ianuarie 2013).

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).