18 decembrie 2019

Economia mondiala in 2019

Anul negocierilor comerciale

Ne apropiem de finalul anului 2019, unul dominat de tensiuni si negocieri comerciale SUA-China si schimbarea de abordare in materie de politica monetara. A fost si un an al divergentei dintre decelerarea ritmului de crestere economica si euforia inregistrata in sfera pietei de capital.

Persistenta tensiunilor comerciale intre SUA si China a determinat scaderea comertului international (cu 0.4% an/an la noua luni), cu efecte de propagare la nivelul productiei industriale (crestere cu un ritm anual de 1% in perioada ianuarie-septembrie), aspect evidentiat in graficul de mai jos.

De asemenea, in 2019 am asistat la decelerarea economica sincronizata in SUA, China si Zona Euro. In T3 2019 dinamica anuala a PIB s-a temperat la 2.1% in SUA (minimul ultimilor trei ani), s-a consolidat la 1.2% in Zona Euro (cel mai redus nivel din 2013) si a decelerat la 6% in China (nivelul minim din 1992).

De altfel, prognozele de toamna ale Fondului Monetar International (FMI) indica cresterea economiei mondiale cu un ritm de 3% in 2019, cea mai slaba evolutie din 2009, anul resimtirii Marii Recesiuni, cea mai severa criza economico-financiara mondiala de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Cu toate acestea, climatul din piata fortei de munca a continuat sa se amelioreze in 2019, evolutie influentata de implementarea Revolutiei Digitale, dar si de fenomenul de imbatrânire a populatiei in rândul statelor dezvoltate.

Pe de alta parte, 2019 s-a caracterizat prin negocieri comerciale intre SUA si China, primele doua economii ale lumii, cu o contributie cumulata de peste 40% la formarea PIB-ului mondial. Aceste negocieri s-au concretizat intr-un acord comercial partial la jumatatea lunii decembrie, intr-un moment important pentru evitarea implementarii de noi bariere comerciale.

In acest an am asistat si la inflexiunea politicii monetare din SUA si implementarea de noi masuri de relaxare in Zona Euro si China, pentru contracarea procesului de decelerare din economia reala si persistentei inflatiei la un nivel redus.

Nu in ultimul rând, 2019 a fost anul recordurilor pe bursa americana (cu efecte de propagare in plan mondial), date fiind optimismul asociat negocierilor comerciale, relaxarea politicii economice, continuarea Revolutiei Digitale si raportarile financiare trimestriale.

Atragem insa atentia cu privire la discrepanta fara precedent dintre decelerarea ritmului de crestere din economia reala si cresterea indicilor bursieri spre maxime istorice.


Graficul 1. Economia mondiala – comertul international vs. productia industriala

Sursa: BT pe baza datelor Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).