05 iunie 2020

Economia mondiala – ritmul de ajustare in atenuare in luna mai

Indicatorii PMI publicati de Markit Economics la inceputul lunii iunie indica scaderea economiei mondiale pentru a patra luna la rand in mai, pe fondul resimtirii consecintelor socului indus de pandemie (inclusiv masurile implementate pentru contracararea crizei sanitare).

Subliniem insa faptul ca ritmul de declin s-a redus in intensitate, ca urmare a redeschiderii graduale a economiilor lumii si resimtirii masurilor monetare si fiscal-bugetare implementate in ultimele luni.

Pe de o parte, indicatorul PMI din industria prelucratoare a urcat cu un ritm lunar de 2.8 puncte la 42.4 puncte.

Se evidentiaza cresterea industriei prelucratoare din China, determinata de redeschiderea economiei si de masurile de sustinere implementate in ultimele luni.

La polul opus, industria prelucratoare a continuat sa scada in celelalte tari in mai, cele mai severe ritmuri de deteriorare la nivelul locurilor de munca din ramura secundara a economiei fiind inregistrate in Statele Unite, Zona Euro, India, Coreea de Sud, Brazilia si Marea Britanie.

Pe de alta parte, indicatorul PMI din sectorul de servicii a crescut cu 11.5 puncte luna/luna la 35.2 puncte in mai, evidentiindu-se ameliorarea componentelor comenzi noi, locuri de munca si perspective de evolutie pe termen scurt.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) a urcat cu 10.1 puncte luna/luna la 36.3 puncte in mai.
Altfel spus, economia mondiala a scazut pentru a patra luna consecutiv, dar cu un ritm in atenuare.

Componenta perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni a revenit peste pragul de 50 de puncte in mai, ceea ce semnaleaza depasirea punctului culminant al crizei induse de pandemie.

Din analiza pe tari se evidentiaza cresterea economiei Chinei, pe fondul relaxarii restrictiilor si resimtirii masurilor de sustinere a procesului de relansare post-pandemie.

Ne asteptam la ameliorarea indicatorilor PMI si la intrarea economiei mondiale intr-un nou ciclu in perioada urmatoare, evolutie sustinuta de depasirea punctului culminant al pandemiei si programele monetare si fiscal-bugetare relaxate implementate in principalele blocuri economice ale lumii.Graficul 1. Indicatorul PMI Compozit din economia mondiala (puncte)
Indicatorul PMI Compozit din economia mondiala (puncte)
Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).