15 februarie 2016

Economia României a accelerat în 2015

Estimările preliminare comunicate recent de Institutul Național de Statistică (INS) indică creșterea economiei interne cu un ritm trimestrial de 1.1% în trimestrul IV 2015.

În dinamică an/an PIB-ul a accelerat de la 3.6% în trimestrul III la 3.7% în trimestrul IV (cel mai bun ritm din trimestrul I 2015), evoluție determinată de performanța cererii interne. Subliniem faptul că dinamica recentă a industriei, construcțiilor și comerțului cu amănuntul indică o accelerare economică la care au participat mai toate ramurile din perspectiva ofertei agregate.

Prin urmare, în 2015 economia României a consemnat un avans de 3.7% an/an, cea mai bună performanță din 2008 (ritm în accelerare de la 3% an/an în 2014).

Deși estimările preliminare privind dinamica PIB-ul în 2015 s-au situat sub estimările noastre (4% an/an), menționăm faptul că tendințele recente din economia internă confirmă scenariul macro-econometric central al Băncii Transilvania.

În acest scenariu previzionăm accelerarea economiei în trimestrele următoare, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice pe termen scurt și de perspectiva accelerării reformelor structurale (necesare pentru dezvoltarea economică și convergența reală către Zona Euro) pe termen mediu.

Vom revizui scenariul macro-econometric central de previziune prin incorporarea dinamicii componentelor PIB-ului din 2015, după ce INS va comunica aceste date (în luna martie).

Dinamica PIB al Romaniei in 2015

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).