14 februarie 2017

Economia Romaniei a crescut cu 4.8% an/an in 2016, cel mai bun ritm din 2008

Astazi Institutul National de Statistica (INS) a publicat estimarile “semnal” cu privire la dinamica PIB-ului in trimestrul IV si anul 2016.

Datele indica accelerarea economiei interne in ultimul trimestru al anului trecut: crestere cu 1.3% raportat la T3 2016 si cu 4.7% comparativ cu T4 2015.

In 2016 economia interna a crescut cu 4.8% an/an (ritm apropiat de estimarile BT), in accelerare de la 3.9% an/an in 2015. Practic, anul trecut Romania a inregistrat cea mai buna evolutie a PIB-ului din 2008, anul in care a resimtit incidenta Marii Recesiuni.

INS va comunica primele estimari privind dinamica componentelor PIB din 2016 la inceputul lunii martie.

Analiza evolutiilor recente ale principalilor indicatori de conjunctura exprima faptul ca dinamica PIB-ului din 2016 a fost determinata de accelerarea cererii interne, sub influenta politicilor economice relaxate.

Astfel, dinamica productiei industriale indica faptul ca investitiile productive (motorul economiei) au crescut pentru al treilea an la rand in 2016. Cu toate acestea, ritmul de evolutie s-a temperat fata de 2015, in contextul acumularii de incertitudini de politica economica, dar si a asteptarii masurilor fiscal-bugetare prevazute in Noul Cod Fiscal (cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2017).

Pe de alta parte, accelerarea vanzarilor din comertul cu amanuntul (13.5% an/an, cea mai buna evolutie din 2008) indica o evolutie similara pentru consumul privat (principala componenta a PIB) anul trecut. Aceasta evolutie a fost determinata de o serie de factori: ameliorarea climatului din piata fortei de munca (cresterea salariilor, diminuarea somajului), reducerea cotelor TVA, declinul costurilor de finantare si relansarea creditarii, intr-un context caracterizat prin fiscalizarea mai activa a economiei.

Cu toate acestea, exportul net a continuat sa prezinte o contributie negativa la ritmul PIB in 2016, dar se observa o usoara ameliorare la final de an.

In scenariul macroeconomic central ne asteptam la decelerarea ritmului anual al PIB pe termen mediu: 4.3% in 2017, 3.9% in 2018, respectiv 3.2% in 2019.

Subliniem faptul ca acest scenariu va fi revizuit in martie, dupa incorporarea primelor estimari privind dinamica componentelor PIB din 2016.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).