16 august 2016

Economia Romaniei a crescut cu 5.2% an/an in semestrul I 2016

Recent Institutul National de Statistica (INS) a publicat primele estimari cu privire la dinamica economiei interne in trimestrul II si semestrul I din 2016.

Datele “semnal” indica accelerarea PIB-ului Romaniei la 6% an/an in T2, respectiv 5.2% an/an in prima jumatate a anului curent (cele mai bune dinamici din 2008), evolutie in linie cu scenariul macroeconomic central BT.

INS va comunica primele estimari privind dinamica componentelor PIB-ului din trimestrul II si semestrul I 2016 pe data de 6 septembrie.

Apreciem ca evolutia economiei in semestrul I a fost determinata de accelerarea cererii interne. Se evidentiaza momentul favorabil din sfera consumului privat, aspect confirmat de majorarea vanzarilor din comertul cu amanuntul cu 18% an/an in perioada ianuarie-iunie. Aceasta evolutie a fost sustinuta de o serie de factori: cresterea veniturilor populatiei (salariul mediu net real pe economie a urcat cu aproximativ 16% an/an), reducerea cotelor TVA, declinul cotatiilor internationale la titei (cu aproximativ 29% an/an) si relansarea creditarii in RON (soldul creditului in moneda nationala acordat populatiei a urcat cu 14.2% intre decembrie 2015 si iunie 2016).

Totodata, consumul public a evoluat pozitiv in semestrul I, evolutie influentata si de deciziile privind majorarea salariilor.

Pe de alta parte, procesul investitional a fost influentat de intensificarea incertitudinilor globale, europene si interne in prima jumatate a anului curent. Dinamica industriei si constructiilor indica o temperare a investitiilor dupa ritmul puternic de la finalul anului trecut (determinat de politica companiilor de pregatire pentru intrarea in vigoare a Noului Cod Fiscal).

Cererea externa neta a contribuit nefavorabil la dinamica economiei in semestrul I, dat fiind ca exporturile au crescut cu un ritm mai lent decat importurile.

Pentru a doua jumatate a anului curent ne asteptam la temperarea ritmului de evolutie a cererii interne, sub influenta provocarilor din Uniunea Europeana (votul britanicilor, problemele din sectorul bancar), dar si a perspectivelor de majorare graduala a costurilor de finantare.

Conform scenariului central BT economia Romaniei ar putea creste cu 4.8% an/an in 2016, ritm in accelerare de la 3.8% an/an in 2015. In acest scenariu ne asteptam la accelerarea consumului privat la 6.9% an/an si la cresterea investitiilor in economie cu 6.6% an/an in 2016.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).