15 martie 2018

Economia Zonei Euro in accelerare in 2017

Estimarile preliminare publicate de Eurostat indica accelerarea ritmului de crestere economica din Zona Euro (principalul partener economic al României) anul trecut, evolutie determinata de ameliorarea cererii externe nete si de climatul favorabil din sfera cererii interne (sustinut de politica monetara relaxata fara precedent implementata de Banca Centrala Europeana).

            PIB-ul regiunii a consemnat un avans de 2.3% an/an, cel mai bun ritm din 2007.

            Cererea externa neta a avut o contributie de 0.5 puncte procentuale la aceasta dinamica, evolutie determinata de accelerarea exporturilor (de la 3.4% an/an in 2016 la 4.9% an/an in 2017) (pe fondul ameliorarii climatului macro-financiar global) si decelerarea importurilor (de la 4.8% an/an in 2016 la 4.4% an/an in 2017).

            In sfera cererii interne se evidentiaza cresterea investitiilor productive pentru al patrulea an consecutiv cu un ritm anual in decelerare la 3.5%, expresie a intrarii ciclului post-criza in faza de maturitate. Majorarea investitiilor a fost sustinuta de accelerarea exporturilor, evolutia consumului la un ritm peste potential si nivelul redus al ratelor reale de dobânda.

            De asemenea, dinamica anuala a consumului privat a decelerat de la 2% in 2016 la 1.6% in 2017. Principala componenta a PIB a fost influentata de cresterea venitului real disponibil al populatiei, accelerarea creditarii si efectul de avutie (generat de tendinta ascendenta a preturilor activelor imobiliare si financiare).

            Totodata, consumul public s-a temperat de la 1.8% an/an in 2016 la 1.2% an/an in 2017, evolutie influentata de cresterea ratelor de dobânda la titluri de stat, in contextul ciclului monetar post-criza din Statele Unite.

            Conform scenariului macroeconomic BT PIB-ul Zonei Euro ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 2.2% in 2018, 1.9% in 2019, respectiv 1.7% in 2020. Cu alte cuvinte, previzionam un proces de decelerare, in convergenta spre ritmul potential, pe fondul maturitatii ciclului economic in plan global si finalului relaxarii monetare fara precedent din regiune.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).