18 mai 2020

Economia Zonei Euro in scadere in trimestrul I

Datele publicate de Eurostat la jumatatea lunii mai indica scaderea PIB-ului Zonei Euro (principalul partener economic al Romaniei) cu 3.8% trimestru/trimestru in T1 2020, pe fondul incidentei socului indus de pandemie si restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

Se evidentiaza declinul important inregistrat de principalele patru economii din regiune, Germania, Franta, Italia si Spania, cu ritmuri trimestriale de 2.2%, 5.8%, 4.7%, respectiv 5.2%.

In dinamica an/an PIB-ul Zonei Euro a scazut cu 3.2% in T1, cel mai sever declin din T3 2009 (perioada Marii Recesiuni).

In Germania, Franta, Italia si Spania PIB-ul s-a diminuat cu ritmuri anuale de 2.3%, 5.4%, 4.8%, respectiv 4.1% in intervalul ianuarie-martie 2020.
Eurostat va comunica estimarile provizorii cu privire la dinamica componentelor PIB din T1 la inceputul lunii iunie.

Consideram ca scaderea economiei regiunii in primele trei luni ale anului curent a fost determinata de deteriorarea cererii interne, aspect reflectat de declinul comertului cu amanuntul (barometru pentru consumul privat, principala componenta a PIB) cu 1.7% an/an si de diminuarea productiei industriale cu 6% an/an. Practic, investitiile productive si consumul privat au fost nefavorabil influentate de socul pandemiei si restrictiile implementate, cu impact pentru fluxurile comerciale internationale si piata fortei de munca.

Pe de alta parte, excedentul balantei comerciale cu bunuri a crescut cu 28.8% an/an la 53.7 miliarde EUR in T1, ca urmare a scaderii importurilor cu 4.1% an/an la 512.3 miliarde EUR (exporturile s-au redus cu 1.8% an/an la 566 miliarde EUR).

Atragem atentia cu privire la faptul ca indicatorii care comensureaza pandemia si climatul din pietele financiare s-au ameliorat in ultimele saptamani, evolutii care exprima perspectiva ca regiunea sa initieze un nou ciclu economic in T3.

Conform previziunilor Fondului Monetar International (FMI) PIB-ul Zonei Euro ar putea sa scada cu 7.5% an/an in 2020, o redinamizare fiind prognozata pentru 2021 (4.7% an/an).

 

Graficul 1. Evolutia PIB-ului Zonei Euro (%, an/an)

 Evoluția PIB-ului Zonei Euro (%, an/an)

Sursa: Eurostat, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).