23 ianuarie 2017

Evolutii macro-financiare recente si perspective pe termen scurt

Indicatorii macroeconomici din plan global s-au ameliorat recent, desi fenomenul de globalizare se confrunta cu acumularea unor provocari fara precedent.

Cu alte cuvinte, economia mondiala ar putea accelera la inceput de 2017, dupa consolidarea din ultimele trimestre (crestere cu o dinamica anualizata de 3% in T3 2016, conform estimarilor Fondului Monetar International).

In Statele Unite stabilizarea investitiilor productive si ameliorarea exporturilor au contribuit la redinamizarea economiei in a doua jumatate a anului 2016. Totodata, evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici (indicatorii de incredere au atins maximele din 2004) indica premise de accelerare in 2017.

Economia Europeana resimte politica monetara relaxata implementata de Banca Centrala Europeana. Aceasta a determinat consolidarea procesului de relansare economica si accelerarea convergentei economice intra-regionale in ultimele trimestre. De asemenea, informatiile macroeconomice din ultima perioada indica perspective de continuare a climatului pozitiv pe termen scurt.

In China economia a crescut cu 6.7% an/an in 2016, cel mai redus ritm din 1990 (conform datelor comunicate la finalul saptamanii trecute), iar autoritatile de la Beijing au anuntat implementarea de reforme suplimentare, in procesul de pregatire pentru majorarea costurilor de finantare in plan global.

Pe plan intern economia a consemnat un avans de 4.8% an/an in perioada ianuarie-septembrie 2016 (cea mai buna dinamica din 2008), pe fondul accelerarii cererii interne. La final de an industria s-a redinamizat, iar momentul pozitiv din sfera consumului s-a consolidat, conform celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici.

La nivelul economiei financiare se noteaza majorarea ratelor de dobanda la titlurile de stat (barometru pentru costul de finantare in economie) in plan global, evolutie determinata de rotatia fluxurilor de capital dupa comunicarea rezultatelor alegerilor din Statele Unite: perspectivele implementarii unor masuri de relaxare bugetara si a unor planuri de investitii publice in prima economie a lumii au condus la modificarea asteptarilor pietei cu privire la inflatia si dinamica PIB pe termen mediu.

Conform scenariului macroeconomic central actualizat al Bancii Transilvania economia americana ar putea accelera spre ritmul potential, iar economia Zonei Euro va decelera spre potential in perioada 2017-2019. In cadrul ambelor zone dinamica economiei va fi influentata indeosebi de cererea interna.

Pentru economia Romaniei ne asteptam la decelerare pe termen mediu (4.3% in 2017, 3.9% in 2018, respectiv 3.2% in 2019), pe fondul perspectivelor de majorare a costurilor de finantare. Cu toate acestea, dinamica investitiilor productive ar putea accelera usor, cu implicatii pozitive pentru procesul de convergenta spre media UE.

In ceea ce priveste dimensiunea financiara a economiei prognozam cresterea costurilor de finantare in plan global, cu impact pentru directia fluxurilor de capital adresate economiilor emergente. Astfel, in SUA rata medie de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani (barometru pentru costul de finantare in economia americana, dar si in economia globala) ar putea retesta nivelul de 4% in a doua jumatate a intervalului de prognoza, dupa cum se poate nota si in graficul de mai jos.

Totodata, ne asteptam la un nivel ridicat al primei de risc pe piata de capital, mai ales in absenta unei redinamizari a investitiilor productive si a productivitatii multifactoriale in plan global.

Pentru piata financiara din Romania previzionam cresterea ratei de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani (ca medie anuala) spre 4% si scaderea cursului mediu EUR/RON spre 4.25 in 2019.

In incheiere subliniem factorii de risc pentru acest scenariu central: deciziile de politica economica din SUA, Zona Euro si China; provocarile din sfera constructiei europene (institutionale, bancare, ritmul reformelor structurale); mix-ul de politici economice pe plan intern; tensiunile geo-politice.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).