15 iunie 2016

Exporturile si importurile de bunuri au accelerat in aprilie

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica redinamizarea exporturilor si importurilor de bunuri in aprilie, pe fondul consolidarii momentului favorabil la nivel de consum privat in tarile Uniunii Europene (inclusiv Romania).

Astfel, valoarea exporturilor de bunuri s-a situat la 4.7 miliarde EUR in aprilie, in urcare cu 6.9% an/an, ritm in accelerare de la 2.7% an/an in martie. Se noteaza cresterea exporturilor catre Uniunea Europeana cu 10.8% an/an (la 3.6 miliarde EUR), care a contrabalansat declinul vanzarilor catre tarile extra-comunitare cu 3.8% an/an (la 1.1 miliarde EUR).

Importurile de bunuri au crescut cu 9.8% an/an (ritm in accelerare de la 5% an/an in martie), la 5.5 miliarde EUR. Componenta comunitara a urcat cu 11.1% an/an la 4.4 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitara a crescut cu 5% an/an la 1.2 miliarde EUR.

Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 29.1% an/an, la 836.2 milioane EUR in aprilie.

In primele patru luni ale anului exporturile de bunuri s-au majorat cu 4.4% an/an la 18.6 miliarde EUR, notandu-se cresterea vanzarilor catre tarile UE (cu 7.2% an/an la 14.1 miliarde EUR), sustinuta de relansarea economica europeana si de deprecierea cursului real efectiv al RON in ultimele trimestre. Pe de alta parte, exporturile extra-comunitare s-au diminuat cu 3.6% an/an la 4.4 miliarde EUR, pe fondul problemelor structurale cu care se confrunta economiile emergente si in dezvoltare.

Importurile de bunuri au consemnat un avans de 7.8% an/an, la 21.4 miliarde EUR: componenta UE a crescut cu 9.4% an/an, la 16.7 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitara a urcat cu 2.4% an/an, la 4.6 miliarde EUR.

Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 37.7% an/an la 2.8 miliarde EUR in perioada ianuarie-aprilie 2016.

In scenariul central previzionam continuarea tendintei de deteriorare a balantei comerciale cu bunuri pe termen scurt, pe fondul perspectivelor de crestere a importurilor cu un ritm mai puternic decat exporturile.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).