12 noiembrie 2015

Exporturile si importurile intra-comunitare la maxime istorice in septembrie

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) dinamica anuala a exporturilor a decelerat la 0.2% in septembrie (cel mai redus ritm din ultimele noua luni). Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea exporturilor catre tarile din afara Uniunii Europene, cu 18% an/an, la 1.2 miliarde EUR. Exporturile intra-comunitare au urcat cu 8% an/an, la 3.7 miliarde EUR (nivel maxim istoric).

Importurile au crescut cu 4.9% an/an in septembrie, cea mai redusa dinamica din ultimele patru luni. Importurile din tarile Uniunii Europene s-au majorat cu 9.4% an/an, la 4.4 miliarde EUR (nivel maxim istoric). Importurile extra-comunitare au consemnat un declin de 8.1% an/an, la 1.3 miliarde EUR.

Deficitul comercial s-a adancit cu 52.6% an/an, la 741.6 milioane EUR in septembrie.

In perioada ianuarie-septembrie exporturile au crescut cu 4.7% an/an, la 40.9 miliarde EUR, notandu-se avansul componentei intra-comunitare (cu 8.5% an/an, la 30 miliarde EUR), care reflecta procesul de relansare economica europeana. Vanzarile catre tarile din afara Uniunii Europene au scazut cu 4.5% an/an, la 10.9 miliarde EUR, pe fondul decelerarii din economiile emergente, dar si a tensiunilor geo-politice regionale, intr-un context de consolidare a cursului real efectiv al monedei nationale.  

Importurile s-au majorat cu un ritm mai puternic la noua luni, 7.1% an/an, la 46.4 miliarde EUR, pe fondul cresterii componentei intra-comunitare (cu 9.5% an/an, la 35.6 miliarde EUR), evolutie determinata de accelerarea consumului privat si investitiilor productive in Romania. Importurile din afara Uniunii Europene s-au consolidat, la 10.8 miliarde EUR.

Prin urmare, balanta comerciala a inregistrat un deficit de 5.5 miliarde EUR in perioada ianuarie-septembrie, in intensificare cu 28.6% an/an.

Pe termen mediu (2015-2018) previzionam intensificarea deficitului comercial, dat fiind ca ne asteptam ca importurile sa creasca cu un ritm mai puternic decat exporturile (dinamicii medii anuale de 8.9%, respectiv 7.2%).

Exporturi vs importuri

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).