05 iunie 2020

Germania – noi masuri pentru sustinerea relansarii post - pandemie

Administratia din Germania (economia locomotiva a Europei, cu o pondere de 29% din PIB-ul Zonei Euro) a anuntat recent implementarea unui program de 130 miliarde EUR pentru sustinerea procesului de relansare economica post-pandemie.

Cu o dimensiune de 3.8% din PIB-ul anului trecut acest plan include masuri care stimuleaza redinamizarea investitiilor productive si accelerarea consumului privat, printre care se mentioneaza:

1.  reducerea cotelor TVA (de la 19% la 16%, respectiv de la 7% la 5%) pe o perioada de sase luni, incepand cu 1 iulie – cost estimat la 20 miliarde EUR;

2.  finantare pentru companii mici si mijlocii in volum de 25 miliarde EUR;

3.  alocarea unei sume de 300 EUR pe copil (impact total de 4.3 miliarde EUR);

4.  ajutor financiar federal pentru municipiile cu dificultati (5.9 miliarde EUR);

5.  prelungirea ajutorului acordat sectoarelor afectate de incidenta pandemiei;

6.  cresterea investitiilor publice (cu 10 miliarde EUR) in energie regenerabila, digitalizare, retele 5G si infrastructura de cai ferate;

7.  dublarea sprijinului pentru sustinerea achizitiei de cumparari auto electrice si hibride;

8.  reducerea fiscalitatii pentru companiile care investesc – impact de 6 miliarde EUR.

Masurile implementate si anuntate recent de Administratia de la Berlin coroborate cu politica monetara acomodativa a Bancii Centrale Europene exprima perspective favorabile pentru evolutia economiei Germaniei pe termen scurt si mediu, aspect semnalat si de dinamica recenta a indicatorilor de incredere. Spre exemplu, increderea investitorilor germani a atins in luna mai maximul din 2015, dupa cum se poate observa in graficul urmator.


Graficul 1. Evolutia increderii investitorilor in Germania, indicatorul ZEW
Evolutia increderii investitorilor in Germania indicatorul ZEW
Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).