27 august 2015

Impactul reducerii TVA asupra bugetului pare absorbit

Conform statisticilor Ministerului Finantelor Publice (MFP) veniturile la buget au crescut cu 8.4% an/an in iulie, la 22.2 miliarde RON (maxim istoric), evidentiindu-se dinamica veniturilor nefiscale (+41.2% an/an, la 3.5 miliarde RON) si a sumelor primite de la UE in contul platilor efectuate si prefinantare (+70.4% an/an, la 1.3 miliarde RON).

Veniturile fiscale au urcat cu doar 3.1% an/an (la 12.5 miliarde RON): incasarile din impozitul pe profit/salarii/venit/castiguri de capital au crescut cu 7.7% an/an, la 5.1 miliarde RON; incasarile din impozite si taxe pe bunuri si servicii au stagnat la 7.2 miliarde RON; veniturile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 4% an/an, la 0.2 miliarde RON.

Incasarile din TVA au crescut cu 1% an/an la 4.7 miliarde RON, reflectand faptul ca impactul reducerii TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie) pare absorbit (compensat de accelerarea vanzarilor si fiscalizarea mai activa a economiei).

Veniturile din contributii de asigurari au scazut cu 2.3% an/an, la 4.9 miliarde RON.

La capitolul cheltuieli s-a consemnat o crestere cu 5.4% an/an, la 19 miliarde RON. Cheltuielile de personal, de capital, transferurile si cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 4.4%, 6.8%, 7.6%, respectiv 8.2% fata de iulie 2014. Pe de alta parte, cheltuielile cu dobanzi si cu subventii au scazut cu 9.5% an/an, respectiv cu 20.4% an/an in iulie.

Prin urmare, in iulie bugetul a inregistrat un excedent de 3.2 miliarde RON (in intensificare cu 30.4% an/an) (reprezentand 0.5% din PIB).

La sapte luni veniturile publice au urcat cu 9.9% an/an (132.8 miliarde RON). Veniturile fiscale au crescut cu 11.8% an/an (81.7 miliarde RON): incasari din impozitul pe profit (+10.7% an/an); venituri din impozitul pe salarii/venit (+13.3% an/an); incasari din TVA (+15.5% an/an). Veniturile nefiscale s-au majorat cu 18.1% an/an (12.5 miliarde RON) si sumele de la UE in contul platilor efectuate si prefinantare au urcat cu 52.4% an/an (5.3 miliarde RON).

Incasarile din contributii de asigurari au scazut cu 1.5% an/an, la 32.6 miliarde RON.

Cheltuielile bugetare au crescut cu 2.9% an/an (125.4 miliarde RON), avansul cheltuielilor curente cu 4% an/an (121.1 miliarde RON) fiind contrabalasant de declinul cheltuielilor de capital (cu 15.1% an/an, la 5 miliarde RON).

Astfel, bugetul a prezentat un excedent de 7.4 miliarde RON la sapte luni (fata de un deficit de 1 miliard RON in perioada similara din 2014), reprezentand 1.06% din PIB.

Analiza executiei bugetare la sapte luni exprima ca reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie a fost contrabalansata de dinamizarea vanzarilor si de ameliorarea actului de fiscalizare. De asemenea, accelerarea economiei se resimte in sfera impozitelor directe. Totodata, investitiile publice par sa fi inflexionat. Cu toate acestea, cheltuielile cu personal si transferurile au crescut inainte de alegerile generale programate pentru 2016.

Finantele publice

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).