10 martie 2020

In 2019 economia Romaniei a depasit Cehia si a urcat pe locul 13 la nivelul UE

Romania a inregistrat un PIB nominal de peste 222 miliarde EUR in 2019 (conform estimarilor preliminare comunicate astazi de Eurostat), urcand pe pozitia a 13-a la nivelul Uniunii Europene.

Din perspectiva acestui indicator Romania a depasit Grecia in 2017, Portugalia in 2018 si Cehia in 2019.

Pe parcursul deceniului trecut (2009-2019) PIB-ul nominal a consemnat un avans de 97 miliarde EUR in Romania, evolutie determinata insa de reducerea economiei informale, pe fondul dezvoltarii retelelor de comert si fiscalizarii mai active.

Investitiile productive au inregistrat o evolutie slaba deceniul trecut, dat fiind impactul valurilor Marii Recesiuni (cea mai severa criza economico-financiara mondiala de dupa Al Doilea Razboi Mondial).

Astfel, calculele elaborate indica o crestere a investitiilor productive in Romania cu o dinamica medie anuala de 3% in intervalul 2009-2019, perioada in care s-au inregistrat ritmuri de 4.8% in Ungaria, 3.7% in Slovacia si 3.2% in Polonia.

Totodata, pentru perioada 2007 (momentul declansarii Marii Recesiuni) – 2019 investitiile productive au inregistrat un ritm mediu anual de doar 0.4% in Romania, inferior nivelurilor din Ungaria (3.3%), Polonia (3.2%), Germania (1.6%), Slovacia (1.5%) si Cehia (1%).

Consideram ca Romania are potential sa intre in primele 10 economii ale Uniunii Europene pana la finalul acestui deceniu, scenariu conditionat de tranzitia de la cantitativ la calitativ, prin implementarea unui mix echilibrat de politici economice, axat pe dezvoltare durabila (implementarea de proiecte investitionale pe criterii de calitate si eficienta).

Conform scenariului central BT investitiile productive ar putea creste cu un ritm mediu anual de 5.4% in Romania in intervalul 2020-2022, superior dinamicii prognozate pentru PIB (3.8%).

 

Graficul 1. PIB-ul nominal (trilioane EUR)

PIB-ul nominal (trilioane EUR)

Sursa: estimari BT pe baza datelor Eurostat

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).