14 mai 2020

In martie datoria externa totala se situa cu 0.3% peste nivelul din decembrie 2019

Statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la jumatatea lunii mai indica cresterea datoriei externe totale cu 0.3% ytd la 106.2 miliarde EUR in martie.

Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea datoriei externe totale pe termen lung cu 1.7% ytd la 74.9 miliarde EUR, in contextul cresterii componentei publice directe cu 4% ytd la 40.8 miliarde EUR.

Pe de alta parte, datoria externa privata pe termen lung s-a redus cu 1% ytd la 32.6 miliarde EUR, ca urmare a declinului depozitelor nerezidentilor cu 45.5% ytd la 408 milioane EUR (minim istoric).

Datoria externa totala pe termen scurt s-a diminuat cu 2.7% ytd la 31.4 miliarde EUR, evolutie care confirma startul procesului de ajustare a pozitiei externe a economiei interne in contextul incidentei pandemiei. Acest aspect este reflectat si de reducerea datoriei externe totale in martie cu 4% comparativ cu nivelul inregistrat in luna februarie.

Previzionam ca ponderea datoriei externe totale in PIB ar putea inregistra un nivel mediu de 47.6% in perioada 2020-2022.

Graficul 1. Datoria externa totala (% PIB)

Datoria externa totala (procente, PIB) 
Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).