10 martie 2017

Inflatia a accelerat la 0.2% an/an in februarie

Preturile de consum s-au redus cu un ritm lunar de 0.09% in februarie, conform datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS).

Evolutia a fost determinata de scaderea tarifelor la servicii (19.9% din cosul de consum) cu 1.78% luna/luna, ca urmare a eliminarii taxei radio-TV.

Preturile la marfuri ne-alimentare au urcat cu o dinamica lunara de 0.08%, pe fondul majorarii preturilor la combustibili (cu 0.24%), data fiind cresterea cotatiilor la titei si deprecierea monedei nationale.

Totodata, preturile la bunuri alimentare (34.65% din cosul de consum) au consemnat un avans de 0.65% in februarie fata de ianuarie, notându-se majorarile de pret la fructe & conserve din fructe si la legume & conserve de legume si cu dinamici luna/luna de 2.87%, respectiv 3.84%.

Dinamica an/an a preturilor de consum a accelerat de la 0.05% in ianuarie la 0.20% in februarie, maximul din primavara 2015 (inainte de scaderea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie).

Aceasta evolutie a fost determinata de accelerarea preturilor la marfuri alimentare (la 1.43% an/an, cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni) si de revenirea in teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a preturilor la bunuri ne-alimentare (0.11%), dupa 12 luni de scadere.

Tarifele la servicii au consemnat un ritm de declin de 1.71% an/an in februarie.

In primele doua luni ale anului inflatia medie s-a situat la 0.13% an/an.

In ceea ce priveste indicele armonizat al preturilor de consum inflatia a accelerat de la 0.3% in ianuarie la 0.5% in februarie (inflatie medie anuala de 0.4% la doua luni).

In scenariul central BT ne asteptam la accelerarea dinamicii anuale a preturilor de consum (pe indicele armonizat UE) de la 1.5% in 2017 la 2.7% in 2018 si 2.9% in 2019.

Date fiind perspectivele de convergenta a inflatiei spre tinta bancii centrale, reintensificarea deficitelor gemene si semnalele de politica monetara din Statele Unite si Zona Euro ne asteptam ca BNR sa initieze un nou ciclu monetar in acest an.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).