13 mai 2020

Inflatia in decelerare in aprilie spre minimul din octombrie 2017

Preturile de consum au crescut cu 0.26% luna/luna in aprilie, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea preturilor la marfuri alimentare (31.32% din cosul de consum) cu un ritm lunar de 1.27%, pe fondul presiunii din sfera cererii de alimente (in contextul undei de panica asociata socului indus de pandemie). Preturile la lapte/produse lactate, carne/preparate/conserve din carne, ulei/slanina/ grasimi, fructe/conserve din fructe si legume/conserve din legume au urcat cu ritmuri lunare de 0.59%, 0.68%, 0.90%, 3.97%, respectiv 4.88% in aprilie.

Pe de alta parte, tarifele la servicii s-au consolidat in aprilie, luna in care preturile la bunuri nealimentare (48.37% din cos) au scazut cu 0.33% fata de martie (ca urmare a diminuarii preturilor la combustibili cu un ritm lunar de 2.67%, in contextul declinului sever al cotatiilor internationale la titei).

In dinamica an/an preturile de consum au decelerat de la 3.05% in martie la 2.68% in aprilie, minimul din octombrie 2017.

Evolutia a fost determinata de decelerarea ritmului anual al preturilor la bunuri nealimentare (la 0.53%, minimul din iunie 2017) si tarifelor la servicii (la 3.06%, minimul din ianuarie 2019).

La polul opus, preturile la marfuri alimentare au accelerat la 5.72% an/an in aprilie, cel mai ridicat nivel din iunie 2013.

In intervalul ianuarie-aprilie preturile de consum au urcat cu 3.1% an/an: preturile la bunuri alimentare, marfuri nealimentare si tarifele la servicii s-au majorat cu ritmuri anuale de 4.92%, 1.66%, respectiv 3.68%.

Pe indicele armonizat UE inflatia a decelerat la 2.3% an/an in aprilie (minimul din octombrie 2017) si a inregistrat un nivel mediu de 2.9% an/an la patru luni.

Graficul 1. Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).