19 octombrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Inflatia in decelerare in septembrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica scaderea preturilor de consum cu un ritm lunar de 0.14% in septembrie, evolutie determinata de declinul preturilor la bunuri alimentare (31.32% din cosul de consum) cu 0.55% luna/luna, pe fondul incorporarii recoltei de fructe si legume din acest an.

Totodata, preturile la marfuri nealimentare (48.37% din cosul de consum) s-au redus cu 0.01% luna/luna in septembrie, evidentiindu-se declinul preturilor la combustibili cu un ritm lunar de 0.69% (determinat de ajustarea cotatiilor internationale la titei, cu dinamici lunare de 6.4% pe WTI, respectiv de 8.6% pe BRENT).

La polul opus, tarifele la servicii (20.31% din cosul de consum) au crescut cu un ritm lunar de 0.20%, evolutie influentata de aprecierea cursului EUR/RON spre un nivel record.

In dinamica an/an preturile de consum au decelerat de la 2.68% in august la 2.45% in septembrie, minimul din luna mai.

Se evidentiaza temperarea ritmului anual al preturilor la bunuri alimentare, de la 5.45% in august la 4.96% in septembrie, cel mai redus nivel din februarie.

Totodata, dinamica anuala a preturilor la produse nealimentare s-a redus de la 0.75% in august la 0.62% in septembrie, minimul luna mai.

Ritmul anual al tarifelor la servicii a decelerat de la 2.97% in august la 2.89% in septembrie, minimul din iunie.

Astfel, la noua luni din 2020 preturile de consum au crescut cu 2.79% an/an in medie.

Se evidentiaza majorarea preturilor la bunuri alimentare cu 5.14% an/an in medie, dinamica influentata si de unda de panica asociata incidentei pandemiei.
Pe de alta parte, preturile la produse nealimentare au decelerat la 1.08% an/an in medie la noua luni, evolutie determinata de ajustarea economiei si cotatiilor internationale la titei, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Nu in ultimul rand, tarifele la servicii au crescut cu 3.22% an/an la noua luni.

Pe indicele armonizat UE inflatia a decelerat la 2.1% an/an in septembrie (minimul din mai) si s-a situat la 2.5% an/an la noua luni. Graficul 1. Preturile de consum (%, an/an)

Preturile de consum (procente, an per an) reprezentate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).