13 iulie 2016

Inflexiunea dinamicii anuale a preturilor de consum in luna iunie

Recent Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia preturilor de consum in luna iunie si primul semestru al anului curent. Se confirma inflexiunea dinamicii anuale a preturilor de consum, pe fondul disiparii impactului reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9%, din 1 iunie 2015).

Comparativ cu luna mai preturile de consum s-au diminuat cu 0.17% in iunie: scaderea preturilor la bunuri alimentare cu 0.68% a contrabalansat majorarea preturilor la bunuri ne-alimentare (cu 0.09%) si a tarifelor la servicii (cu 0.10%).

Raportat la iunie 2015 preturile de consum au scazut cu 0.70%, ritm de declin in atenuare fata de cel consemnat in mai (-3.46% an/an). Se confirma astfel scenariul de inflexiune a dinamicii anuale a preturilor de consum, dupa ce impactul reducerii cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie s-a disipat: preturile la bunuri alimentare au crescut cu 0.03% an/an.

La polul opus, preturile la bunuri ne-alimentare si tarifele la servicii s-au diminuat cu ritmuri anuale de 1.22%, respectiv 0.74% in iunie, evolutie determinata de reducerea cotei generale de TVA (de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016).

Din perspectiva indicelui armonizat UE al preturilor de consum s-a consemnat o scadere cu 0.7% an/an in iunie.

Astfel, in primul semestru al anului curent preturile de consum au scazut cu 2.6% an/an, respectiv cu 2.1% an/an pe indicele armonizat UE. Aceasta evolutie a fost determinata de reducerea cotelor TVA si de scaderea cotatiilor internationale la titei. De asemenea, fluctuatiile din piata valutara si accelerarea cererii interne au influentat evolutia indicelui preturilor de consum in prima jumatate a anului curent.

Prin incorporarea evolutiei preturilor de consum din iunie, dar si a dinamicii recente a indicatorilor macro-financiari globali, europeni si interni am revizuit previziunile privind dinamica preturilor de consum pe termen mediu. In scenariul central actualizat previzionam ritmuri medii anuale pentru preturile de consum (pe indicele armonizat UE) de -1.1% in 2016, 1.3% in 2017, respectiv 2% in 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).