11 martie 2016

Intensificarea deficitului balantei comerciale

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) exporturile au scazut cu 1.6% an/an, la 4.12 miliarde euro in ianuarie. Pe de o parte, exporturile catre tarile membre ale Uniunii Europene au urcat cu 2.9% an/an, la 3.20 miliarde euro, pe fondul procesului de relansare economica europeana, dar si a deprecierii cursului real efectiv al monedei nationale (cu un ritm mediu anual de 3.7% in ultimele 12 luni). Pe de alta parte, exporturile catre tarile extra-comunitare s-au redus cu 14.8% an/an, la 0.92 miliarde euro, date fiind provocarile din sfera economiilor emergente si in dezvoltare, precum si evolutiile din pietele internationale de materii prime.

Importurile au consemnat un avans de 3.1% an/an, la 4.50 miliarde euro in ianuarie, pe fondul cresterii componentei comunitare cu 4.3% an/an, la 3.53 miliarde euro (in contextul dinamicii favorabile a cererii interne). Importurile din tarile extra-comunitare s-au diminuat cu 0.8% an/an, la 0.97 miliarde euro.

Astfel, deficitul balantei comerciale s-a intensificat cu 114.3% an/an la 383 milioane euro. In relatiile comerciale cu tarile Uniunii Europene s-a inregistrat un deficit de 327 milioane euro, in intensificare cu 19.3% an/an. In relatiile comerciale cu tarile din afara Uniunii Europene s-a consemnat un deficit de 55.8 milioane euro (evolutie in deteriorare, dupa excedentul de 95.5 milioane euro din ianuarie 2015).

Pentru perioada 2016-2018 ne asteptam la deteriorarea balantei comerciale, dat fiind ca previzionam o crestere a importurilor cu un ritm mediu anual mai puternic decat dinamica exporturilor (8.4% vs. 6.4%).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).