08 iunie 2016

Investitiile nete in economie au crescut cu 7.5% an/an in T1

Conform datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 7.5% an/an la 12.9 miliarde RON in primele trei luni ale anului.

Se noteaza majorarea investitiilor in utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu un ritm anual de 16.1%, la 6.5 miliarde RON, evolutie sustinuta de accelerarea cererii in sectoarele ciclice ale economiei si de procesul de relansare economica europeana.

De asemenea, alte investitii au urcat cu 4.5% an/an la 1.5 miliarde RON.

Pe de alta parte, investitiile in constructii noi au scazut cu 0.9% an/an, la 4.9 miliarde RON.

Din perspectiva analizei sectoriale, comertul si serviciile au atras 36.4% din investitiile nete in trimestrul I, pe fondul consolidarii climatului pozitiv in sfera consumului, sub influenta cresterilor salariale, reducerii cotelor TVA si dinamicii pietei creditului in RON.

Industria a ocupat pozitia a doua, cu 36.2% din totalul investitiilor in economie, iar ponderile agriculturii si constructiilor s-au situat la 5%, respectiv 18.4%.

In dinamica an/an investitiile nete in economie au decelerat in T1 2016 (de la circa 17% an/an in T4 2015) sub influenta turbulentelor din pietele financiare internationale de la inceputul anului curent, dar si in contextul intensificarii presiunilor la adresa stabilitatii macro-financiare pe plan intern. Nu in ultimul rand, nivelul redus al cotatiilor internationale la titei si alte materii prime a descurajat investitiile in sectorul energetic.

Pe termen mediu previzionam consolidarea dinamicii investitiilor: formarea bruta de capital fix ar putea creste cu un ritm mediu anual de aproximativ 9% in intervalul 2016-2018.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).