08 martie 2018

Investitiile s-au dinamizat si consumul privat a accelerat in 2017

Estimarile provizorii (1) ale Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea economiei Romaniei cu un ritm anual de 7% in 2017, cea mai buna dinamica din 2008.

Aceasta evolutie a fost determinata de accelerarea cererii interne (contributie de 7.8 puncte procentuale), sustinuta de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice.

Se observa dinamizarea investitiilor productive (plus 5.4% an/an), pe fondul impulsului exporturilor si momentului favorabil din sfera consumului intern.

Astfel, consumul privat a consemnat un avans de 10.2% an/an (cea mai buna dinamica din 2007), evolutie determinata de cresterea venitului real disponibil al populatiei, climatul pozitiv din sfera creditarii si efectul de avutie (generat de tendinta ascendenta a preturilor activelor imobiliare si financiare).

Totodata, consumul public a crescut pentru al patrulea an consecutiv, cu un ritm anual de 1.6%, pe fondul implementarii de masuri fiscal-bugetare si de venituri pro-ciclice.

Pe de alta parte, contributia cererii externe nete la dinamica anuala a economiei a fost nefavorabila (-0.8 puncte procentuale) in 2017, dat fiind ca importurile au accelerat la 11.1% an/an, ritm superior dinamicii exporturilor (9.5% an/an).

Analiza din perspectiva ofertei agregate scoate in evidenta ritmul de crestere din sectorul primar (18.3% an/an) in 2017, evolutie determinata de climatul meteo favorabil si de investitiile din acest sector din ultimii ani.

De asemenea, industria a accelerat la 8% an/an, in contextul impulsului exporturilor si accelerarii consumului intern.

Totodata, IT&C si-a consolidat pozitia de stea a economiei (avans cu 10.9% an/an in 2017).

Nu in ultimul rand, ritmuri importante de crestere s-au inregistrat si in ramurile comert/reparare auto-moto/transport si depozitare/HORECA (8.4% an/an) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice/activitati de servicii administrative si servicii suport (9.9% an/an).

In scenariul macroeconomic central BT previzionam temperarea dinamicii anuale a PIB de la 7% in 2017 la 4.1% in 2018, 3.3% in 2019, respectiv 3% in 2020. Acest scenariu are la baza perspectiva maturitatii ciclului economic post-criza in plan global si rebalansarea politicii economice pe plan intern.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).