17 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Investitiile straine directe in accelerare in septembrie

Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica si cresterea investitiilor straine directe pentru a sasea luna la rand in septembrie, la 319 milioane EUR.

Este cel mai ridicat nivel din luna iunie, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

Consideram ca aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea perceptiei de risc investitional si de potentialul ridicat de dezvoltare din economia interna.

In perioada ianuarie-septembrie 2020 investitiile straine directe au scazut cu peste 56% an/an la 1.9 miliarde, cu urmatoarea structura: 2.8 miliarde EUR participatii la capital si -898 milioane EUR credite intragrup.

Evolutia a fost determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent.


Graficul 1. Investitiile straine directe (milioane EUR)

Investitiile straine directe (milioane EUR) reprezentate in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).