31 august 2017

Piata fortei de munca la maturitate

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica intrarea pietei fortei de munca in faza de maturitate a ciclului post-criza, pe fondul presiunilor salariale si intensificarii riscurilor la adresa climatului investitional pe termen mediu.

Numarul somerilor (15-74 ani) a crescut cu 3.7% luna/luna la 477.6 mii in iulie, cel mai ridicat nivel din martie.

Rata somajului a urcat de la 5% in iunie la 5.2% in iulie, maximul din ultimele patru luni. La barbati rata somajului s-a majorat de la 5.9% in iunie la 6.2% in iulie, cel mai ridicat nivel din octombrie 2016. Rata somajului la femei a crescut de la 3.7% in iunie la 3.9% in iulie.

In perioada ianuarie – iulie 2017 numarul de someri s-a redus cu 14.8% an/an, iar rata medie a somajului s-a diminuat cu un punct procentual an/an la 5.2% (5.9% la barbati si 4.1% la femei), intr-o evolutie determinata de incidenta unor forte contradictorii:

  1. Dinamica favorabila a exporturilor si consumului privat, reducerea economiei informale, migratia populatiei active si accelerarea angajarilor inainte de majorarea costurilor de finantare si de noi presiuni salariale, pe de o parte;
  2. Accelerarea costurilor salariale si intensificarea riscurilor la adresa climatului investitional pe termen mediu, pe de alta parte.

In scenariul macroeconomic central al Bancii Transilvania previzionam schimbarea de tendinta (din ameliorare in deteriorare) pe piata fortei de munca pe termen scurt, pe fondul finalului ciclului economic post-criza, majorarii costurilor (salariale si de finantare) si acumularii de riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).