07 februarie 2017

Pietele financiare internationale – evolutii la inceput de an

Dinamica pietelor financiare internationale a fost influentata in ianuarie de:

  1. Evolutiile din plan macroeconomic din Statele Unite, Zona Euro si China;
  2. Informatiile din sfera companiilor (sezonul de raportari financiare pe trimestrul IV 2016);
  3. Evolutiile din pietele internationale de materii prime.

Se evidentiaza consolidarea tendintelor recente pe piata monetara si pe piata de capital, dar si acumularea de semnale de schimbare de trend pe piata valutara.

In plan macroeconomic indicatorii au consemnat evolutii predominant favorabile in ianuarie, care exprima premise de accelerare pe termen scurt pentru economia mondiala, dupa pierderea de turatie din 2016. Astfel, indicatorul PMI (calculat de JPMorgan si Markit Economics) din industria prelucratoare s-a consolidat la maximul din ultimele 34 de luni, iar indicatorul PMI din servicii a atins cel mai ridicat nivel de la jumatatea anului 2015.

Totodata, Rezerva Federala (FED) din Statele Unite si Banca Centrala Europeana (BCE) din Zona Euro au semnalat continuarea politicilor monetare actuale pe termen scurt.

Pe de alta parte, Administratia Trump a initiat o serie de masuri protectioniste dupa preluarea mandatului, ceea ce a determinat intensificarea perceptiei de risc pe pietele financiare la finele lunii ianuarie.

In ceea ce priveste stirile din sfera companiilor se observa o ameliorare a rezultatelor raportate pe ultimul trimestru din 2016 in Statele Unite (crestere cu 30% an/an).

Astfel, pe piata monetara ratele de dobânda au continuat sa creasca in Statele Unite in ianuarie, pe scadenta trei luni fiind depasit nivelul de 1% (cel mai ridicat din 2009). Pe de alta parte, acest indicator a scazut spre noi minime istorice in Zona Euro luna trecuta (-0.33%), pe fondul politicii monetare relaxate implementata de BCE.

Pe de alta parte, pe piata titlurilor de stat ratele de dobânda pe scadenta 10 ani au continuat tendinta ascendenta in ianuarie, atât in Statele Unite, dar si in Germania. Se observa o reducere a diferentialului de rata de dobânda (la 10 ani) intre cele doua state, evolutie determinata de accelerarea inflatiei in Europa si de masurile Administratiei Trump in SUA.

Pe burse climatul pozitiv s-a consolidat luna trecuta, indicele MSCI Global urcând cu 2.7%, pâna la 433.1 puncte (cel mai ridicat nivel din vara anului 2015). Se noteaza avansul pietelor emergente (indicele MSCI pentru aceasta categorie a crescut cu 5.4%, la 909.2 puncte), dar si depasirea pragului psihologic de 20,000 puncte de catre indicele american Dow Jones.

Pe de alta parte, pe piata valutara se acumuleaza semnale de schimbare de tendinta pentru cursul dolarului american, dupa ce acesta a retestat maximele din 2002 la sfârsitul anului 2016, dupa cum se poate nota in graficul de mai jos. In acest context mentionam intensificarea perceptiei de risc cu privire la viitorul economiei SUA si al economiei mondiale dupa primele decizii adoptate de Administratia Trump.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).