03 august 2020

Politica monetara se va mentine relaxata in SUA in trimestrele urmatoare

La finele lunii iulie Comitetul de Politica Monetara al Rezervei Federale (FED) s-a intrunit in cadrul celei de-a sasea sedinte de politica monetara din acest an.

Pe de o parte, banca centrala din SUA (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 21 trilioane USD in 2019) a pastrat rata de dobanda de politica monetara la nivelul minim istoric (0.00%-0.25%), dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

Pe de alta parte, FED a decis continuarea programelor monetare neconventionale (cumpararea de titluri de stat si titluri ipotecare cu ritmuri cel putin egale cu cele din prezent, licitatiile repo si liniile de swap in dolari) pentru contracararea riscurilor la adresa mecanismului de transmisie a politicii monetare, in contextul resimtirii consecintelor pandemiei (un soc fara precedent in perioada postbelica).

Totodata, banca centrala a semnalat utilizarea tuturor instrumentele de care dispune pentru a sustine economia SUA in aceasta perioada dificila.

Aceste decizii de politica monetara au avut la baza impactul pandemiei asupra economiei reale (inclusiv nivelul ridicat de incertitudine indus de intensificarea crizei sanitare in perioada recenta), precum si persistenta inflatiei sub tinta (in contextul evolutiei economiei la un ritm sub potential si ajustarii cotatiilor internationale la titei din semestrul I).

Subliniem faptul ca FED a semnalat mentinerea ratei de dobanda la minimul istoric pana cand economia va depasi consecintele pandemiei si va converge spre ocuparea deplina si stabilitatea preturilor.

La conferinta de presa organizata dupa sedinta Presedintele FED (dl. J. Powell) a reiterat ca banca centrala va actiona in continuare pentru a sustine functionarea eficienta a pietei creditului si stabilitatea financiara, aspecte fundamentale pentru relansarea rapida a economiei si pentru a limita daunele determinate de incidenta pandemiei pe termen mediu.

In acest context, reprezentantul FED a atras atentia cu privire la impactul asimetric al pandemiei asupra populatiei si sectoarelor economiei, subliniind si divergenta dintre redinamizarea consumului privat (principala componenta a PIB) si evolutia nefavorabila a investitiilor productive in ultima perioada. 


Graficul 1. Inflatia si rata de dobanda de referinta in SUA

Inflatia si rata de dobanda de referinta in SUA

 Sursa: Rezerva Federala (FED)

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).