12 noiembrie 2015

Preturile de consum au scazut cu 1.64% an/an in octombrie

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica o crestere a preturilor de consum cu 0.28% luna/luna in octombrie.

Preturile la alimente (cu o pondere de 37.48% in cosul de consum) s-au majorat cu un ritm lunar de 0.5%, pe fondul cresterilor de preturi la oua si legume/conserve din legume (cu 4.03%, respectiv cu 4.52%).

Totodata, preturile la bunuri ne-alimentare (44.05% din cosul de consum) si tarifele la servicii (18.47% din cosul de consum) au consemnat ritmuri lunare de crestere de 0.13%, respectiv 0.27%.

Raportat la octombrie 2014 preturile de consum au scazut cu 1.64%, evolutie determinata, in principal, de impactul reducerii TVA la alimente, de la 24% la 9% de la 1 iunie (preturile la bunuri alimentare s-au diminuat cu 6.51% an/an).

La polul opus, preturile la bunuri ne-alimentare si tarifele la servicii s-au majorat cu 0.75% an/an, respectiv cu 2.1% an/an luna trecuta.

Pe indicele armonizat UE preturile de consum au scazut cu 1.4% an/an in octombrie.

In scenariul central BT ne asteptam la o dinamica medie anuala negativa a preturilor de consum in 2015 si 2016 (-0.3%, respectiv -0.7%), pe fondul masurilor de relaxare fiscala din Noul Cod Fiscal. Pentru 2017 si 2018 previzionam o inflatie medie anuala de 0.6%, respectiv 1.1%. Aceste previziuni se refera la indicele armonizat UE al preturilor de consum.

Dinamica preturilor de consum

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).