13 octombrie 2015

Preturile de consum au scazut cu 1.73% an/an in septembrie

Datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) indica majorarea preturilor de consum cu un ritm lunar de 0.26% in septembrie, pe fondul cresterii preturilor la marfuri alimentare (cu 0.9% luna/luna) si a tarifelor la servicii (cu 0.13% luna/luna). Pe de alta parte, preturile la marfuri ne-alimentare au scazut cu 0.15% luna/luna.

Analizand dinamica lunara a sub-componentelor indicelui preturilor de consum in septembrie se observa majorari la fructe/conserve din fructe, oua si legume/conserve din legume cu 1.02%, 4.15%, respectiv 7.93%. Pe de alta parte, preturile la combustibili au scazut cu 1.36%.

In dinamica an/an (septembrie 2015 fata de septembrie 2014) preturile de consum au consemnat un declin de 1.73%. Aceasta evolutie a fost determinata de declinul preturilor la marfuri alimentare, cu 6.47% an/an, evolutie influentata de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie. Preturile la bunuri ne-alimentare si tarifele la servicii au consemnat cresteri cu 0.54% an/an, respectiv cu 1.99% an/an.

Pe indicele armonizat al preturilor de consum s-a inregistrat o scadere cu 1.5% an/an in septembrie.

Apreciem ca evolutia preturilor de consum in septembrie si primele noua luni ale anului a fost influentata de: declinul cotatiilor internationale la titei (cu impact asupra preturilor la pompa), reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie (de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie), fluctuatiile din piata valutara si redinamizarea cererii interne. 

Incorporand evolutiile recente ale preturilor de consum am actualizat modelul macro-econometric central de previziune pentru perioada 2015-2017. Noile previziuni indica scaderea preturilor de consum (pe indicele armonizat) cu ritmuri medii anuale de 0.33% in 2015, respectiv cu 0.67% in 2016. In 2017 dinamica medie anuala a preturilor de consum ar putea reveni in teritoriu pozitiv, conform scenariului nostru central (0.57%). Subliniem faptul ca acest scenariu a luat in considerare prevederile din Noul Cod Fiscal (care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016).  

Dinamica preturilor de consum

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).