23 iunie 2020

Previziunile de vara ale Bancii Mondiale

Pe 8 iunie Banca Mondiala (BM) a publicat a doua editie din 2020 a Raportului macroeconomic mondial (cu titlul “Pandemic, Recession: The Global Economy in Crisis”), care include scenariul macroeconomic central pentru perioada 2020-2021, actualizat prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare.

Banca Mondiala atrage atentia cu privire la socul fara precedent indus de declansarea pandemiei COVID-19 (pentru prima oara din ultimii 150 de ani cand pandemia este singurul factor generator de recesiune la nivel mondial, cea mai severa de la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial), cu posibile implicatii la nivelul potentialului de crestere economica pe termen mediu si consecinte in sfera nivelului de trai, indeosebi pentru populatia din tarile emergente si in dezvoltare.

Raspandirea pandemiei pe glob si implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare au determinat deteriorarea severa a investitiilor productive, consumului privat, fluxurilor comerciale internationale, turismului (sector care a contribuit in ultimii ani cu aproximativ 6.5% la exporturile mondiale de bunuri si servicii) si remiterilor, precum si intensificarea perceptiei de risc pe pietele financiare internationale. Totodata, declinul sever al cererii mondiale a condus la ajustarea dramatica a cotatiilor internationale la titei.

Pe de alta parte, raportul BM evidentiaza implementarea de masuri fara precedent de relaxare monetara si fiscal-bugetara dupa incidenta pandemiei, acestea contribuind la stabilizarea climatului din pietele financiare si la atenuarea impactului economic al acestui soc.

Conform BM, intr-o ajustare rapida, severa si sincronizata fara precedent PIB/locuitor ar putea sa scada in acest an in circa 90% din tarile lumii (cea mai mare pondere din 1870).

Scenariul BM include o scadere a volumului comertului international cu un ritm de 13.4% an/an in 2020, urmata de o relansare in 2021 (5.3% an/an).
Conform scenariului macroeconomic central actualizat de expertii BM economia mondiala ar putea sa scada cu 5.2% an/an in 2020, o redinamizare la 4.2% an/an fiind prognozata in 2021.

In acest scenariu PIB-ul economiilor dezvoltate s-ar putea diminua cu 7% an/an in 2020, o crestere cu 3.9% an/an fiind previzionata pentru 2021.
Economia Zonei Euro va fi cea mai afectata regiune de pandemie (data fiind si amploarea crizei sanitare din tarile din flancul sudic), cu o scadere a PIB-ului cu 9.1% an/an in 2020 urmata de crestere cu 4.5% an/an in 2021.

Pentru economia SUA expertii BM previzioneaza ajustare cu 6.1% an/an in 2020 si crestere cu 4% an/an in 2021.

In ceea ce priveste grupul economiilor emergente si in dezvoltare BM previzioneaza o scadere a PIB-ului cu 2.5% an/an in 2020, urmata de un avans cu 4.6% an/an in 2021.

Conform acestui scenariu ritmul anual de crestere din economia Chinei va decelera de la 6.1% in 2019 la 1% in 2020, o accelerare la 6.9% fiind prognozata pentru 2021.

Pentru tarile din Europa si Asia Centrala expertii BM prognozeaza o scadere a PIB-ului cu 4.7% an/an in 2020, urmata de un avans cu 3.6% an/an in 2021.

Pentru cotatiile internationale la titei specialistii BM previzioneaza o ajustare cu 47.9% an/an in 2020, urmata de o majorare cu 18.8% an/an in 2021.

Practic, conform acestui raport economia mondiala va initia un proces de relansare in a doua jumatate a anului curent, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor implementate (pentru contracararea crizei sanitare), refacerii stocurilor in industria prelucratoare si resimtirii amplelor masuri de sustinere (monetare si fiscal-bugetare).

Printre factorii de risc pentru evolutia economiei mondiale in trimestrele urmatoare raportul BM mentioneaza: posibilitatea aparitiei unor noi valuri ale pandemiei; modificarile importante la nivelul comportamentului agentilor economici; fragmentarea lanturilor globale; intensificarea si persistenta tensiunilor sociale; cresterea semnificativa a datoriei publice (factor care poate determina aparitia unei crize financiare la nivel mondial pe viitor).


Graficul 1. Previziunile pentru dinamica PIB (%, an/an)
 Previziunile pentru dinamica PIB (%, an/an)
Sursa: Banca Mondiala

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).