18 septembrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Previziunile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica

La jumatatea lunii septembrie Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a publicat raportul macroeconomic interimar (cu titlul „Living with uncertainty”), care include scenariul macroeconomic actualizat prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare.

Se evidentiaza revizuirea in sus a prognozelor pentru dinamica economiei mondiale, pe fondul reactiei rapide si agresive a autoritatilor responsabile cu implementarea politicilor economice dupa incidenta socului pandemic.

Noile prognoze indica ajustarea economiei mondiale cu 4.5% an/an in 2020 (ca urmare a incidentei pandemiei), urmata de redinamizare la 5% an/an in 2021. 

Conform scenariului actualizat al OCDE economia SUA ar putea consemna un avans de 4% an/an in 2021, dupa ajustarea cu 3.8% an/an din 2020 (determinata de pandemie).

Pentru China (a doua economie a lumii) OCDE previzioneaza decelerarea dinamicii anuale a PIB de la 6.1% in 2019 la 1.8% in 2020, urmata de accelerare la 8% in 2021.

Economia Zonei Euro (principalul partener economic al Romaniei) va fi cea mai afectata de incidenta pandemiei, conform previziunilor OCDE: ajustarea cu 7.9% an/an din 2020 ar putea fi urmata de un avans cu 5.1% an/an in 2021.

OCDE subliniaza importanta continuarii politicilor economice relaxate (inclusiv masuri pentru diminuarea riscului de faliment si pentru ameliorarea climatului din piata fortei de munca) pentru sustinerea procesului de redinamizare a increderii.

Nu in ultimul rand, expertii OCDE atrag atentia cu privire la oportunitatea unica pentru implementarea de reforme menite sa contribuie la cresterea economica sustenabila, cu accent pe accelerarea tranzitiei spre o economie verde si digitala.


Graficul 1. Prognoza OCDE pentru evolutia PIB-ului mondial (%, an/an)

Prognoza OCDE pentru evolutia PIB-ului mondial (procente, an per an)

Sursa: Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).