14 octombrie 2015

Productia industriala a accelerat la 6% an/an in august

Recent, Institutul National de Statistica (INS) a comunicat evolutia productiei industriale in august si primele opt luni din 2015.

Datele INS indica accelerarea productiei industriale la 6% an/an in august (cel mai bun ritm din ultimele 11 luni), evolutie determinata de dinamica industriei prelucratoare (7% an/an). De asemenea, ramura energie/utilitati a consemnat un avans de 9.3% an/an. Pe de alta parte, productia din industria extractiva a scazut cu 19.2% an/an.

Prin urmare, in perioada ianuarie-august industria interna a crescut cu 2.9% an/an, evolutie determinata de avansul ramurei prelucratoare (cu 3.5% an/an) (dinamica sustinuta de impulsul cererii externe: exporturile au urcat cu 5.4% an/an in primele opt luni ale anului). Totodata, ramura enegie/utilitati a inregistrat o crestere a productiei cu 1.9% an/an. La polul opus, industria extractiva a scazut cu 9.2% an/an, evolutie influentata de scaderea cotatiilor internationale la materii prime.

Din analiza pe marile grupe industriale se observa cresterea componentelor bunuri de capital (cu 4.9% an/an) si bunuri de folosinta indelungata (cu 11.9% an/an) in perioada ianuarie-august, evolutii care confirma dinamizarea investitiilor productive si a consumului privat.

Totodata, conform datelor INS, cele mai performante ramuri ale industriei prelucratoare in perioada ianuarie-august au fost: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, remorci si semiremorci (+10.3% an/an), fabricarea calculatoarelor, produselor electronice si optice (+12.9% an/an), fabricarea produselor din tutun (+18.7% an/an) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (+21.6% an/an).

Pe termen scurt si mediu ne asteptam la schimbarea tendintei dinamicii productiei industriale (din descendenta in ascendenta), scenariu sustinut de: relansarea economica europeana; accelerarea cererii interne; nivelul redus al costurilor de finantare; redinamizarea creditarii; majorarea fluxurilor de investitii straine.

 Productia Industriala pe Componente

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).