25 iunie 2020

Prognozele de vara ale Fondului Monetar International (FMI)

La finalul lunii iunie Fondul Monetar International (FMI) a publicat Update-ul la raportul macroeconomic mondial, cu titlul “Reopening from the Great Lockdown: Uneven and Uncertain Recovery”, care cuprinde prognozele actualizate prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare.

Expertii FMI considera ca economia mondiala se confrunta cu cea mai severa recesiune de la Marea Depresiune, in peste 90% din tarile lumii PIB/locuitor fiind prognozat sa scada in 2020.

Pe de alta parte, FMI apreciaza ca ceea ce a fost mai greu a trecut (in trimestrul II) si atrage atentia cu privire la interventia fara precedent a autoritatilor responsabile cu implementarea politicilor economice, prin masuri exceptionale care vor contribui la relansarea economiei mondiale (mult mai rapida comparativ cu evolutiile din anii 1930).

In acest context se mentioneaza programele fiscal-bugetare cu un volum cumulat de peste 10 trilioane dolari la nivel mondial.

Expertii FMI au redus prognozele pentru dinamica economiei mondiale, date fiind evolutiile din prima jumatate a anului curent (sub asteptari), perspectiva persistentei masurilor de distantare sociala in semestrul II si impactul la nivelul potentialului pe termen mediu.

Se evidentiaza diminuarea prognozelor pentru evolutia consumului privat (principala componenta a PIB), in contextul consecintelor pandemiei: distantarea sociala si cresterea ratei de economisire.

Conform scenariului actualizat PIB-ul mondial ar putea sa scada cu 4.9% an/an in 2020 (revizuire in jos de la un declin de 3% estimat in aprilie), urmand sa creasca cu 5.4% in 2021. Estimarile FMI indica perspectiva unui pierderi cumulate de PIB la nivel mondial de aproximativ 12.5 trilioane dolari in 2020-2021.

In scenariul FMI PIB-ul tarilor dezvoltate s-ar putea diminua cu 8% an/an in 2020, o redinamizare la 4.8% an/an fiind prognozata in 2021.

Pentru prima economie a lumii (SUA) expertii FMI previzioneaza scadere cu 8% an/an in 2020, urmata de crestere cu 4.5% an/an in 2021.

In ceea ce priveste PIB-ul Zonei Euro prognozele FMI indica declin cu 10.2% an/an in 2020 si o crestere cu 6% an/an in 2021.

PIB-ul Germaniei (prima economie a regiunii) ar putea sa scada cu 7.8% an/an in 2020 si sa creasca cu 5.4% an/an in 2021.

Pentru grupul tarilor emergente si in dezvoltare specialistii FMI previzioneaza o ajustare cu 3% an/an in 2020, urmata de redinamizare la 5.9% an/an in 2021.

In scenariul FMI ritmul anual de crestere economica din China ar putea decelera de la 6.1% in 2019 la 1% in 2020, o accelerare la 8.2% an/an fiind prognozata pentru 2021.

PIB-ul tarilor emergente si in dezvoltare din Europa ar putea sa scada cu 5.8% an/an in 2020, dar o redinamizare la 4.3% an/an este previzionata in 2021.
Raportul FMI atrage atentia cu privire la o serie de provocari pe termen scurt si mediu:

  1. relansarea economica cu ritmuri diferentiate intre sectoare;
  2. deteriorarea severa a climatului din piata fortei de munca (cele mai afectate fiind persoanele cu venituri mici si medii, care nu se pot adapta muncii la distanta), cu implicatii la nivelul indicatorilor din sfera distributiei veniturilor si saraciei;
  3. deconectarea dintre economia financiara si economia reala;
  4. nivelul ridicat de incertitudine;
  5. cresterea semnificativa a datoriei publice.

In acest context, expertii FMI recomanda continuarea unei atitudini vigilente a autoritatilor responsabile cu implementarea politicilor economice (dat fiind ca este nevoie in continuare de un mix relaxat, dar prin respectarea principiilor de transparenta si independenta), precum si implementarea de masuri de consolidare fiscal-bugetara pe termen mediu, prin monitorizarea atenta a cheltuielilor publice, largirea bazei de impozitare, diminuarea evaziunii fiscale si impozitarea progresiva in unele tari.

In incheiere expertii FMI subliniaza si oportunitatile generate de acest soc fara precedent: implementarea de masuri pentru accelerarea tranzitiei spre economia verde si economia digitalizata, aspect fundamental pentru o crestere economica mai eficienta, mai sustenabila si care sa contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare si inegalitatilor.


Graficul 1. Evolutia PIB-ului (%, an/an)
Evolutia PIB-ului (%, an/an)
Sursa: Fondul Monetar International (FMI)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).