24 iulie 2020

Raportul credite-depozite in crestere la 70.7% in iunie

Date fiind evolutiile creditului neguvernamental si depozitelor neguvernamentale raportul credite-depozite a crescut de la 70.2% in mai (nivel minim istoric) la 70.7% in iunie.

Pe segmentul RON raportul credite-depozite a urcat de la 73.7% in mai la 74.9% in iunie, dar s-a situat cu 3.6 puncte procentuale sub nivelul din iunie 2019.
Componenta valutara a raportului credite-depozite s-a redus cu 0.7 puncte procentuale luna/luna si cu 11 puncte procentuale an/an la 63.2% in iunie, nivel minim istoric.

Ne asteptam la continuarea tendintei de scadere pentru raportul credite-depozite, spre un nivel inferior pragului de 60% la final de 2022.

Graficul 1. Raportul credite-depozite Raportul credite-depozite

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).