23 septembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Raportul credite-depozite in scadere in luna august

Date fiind evolutiile creditului neguvernamental si depozitelor neguvernamentale raportul credite-depozite s-a diminuat de la 70.9% in iulie la 70.4% in august, cel mai redus nivel din luna mai.

Se evidentiaza ajustarea pe segmentul credite-depozite in RON cu 0.7 puncte procentuale luna/luna la 74.8%.

De asemenea, raportul credite-depozite la valuta a scazut cu 0.2 puncte procentuale luna/luna la 62.6%.

In dinamica an/an raportul credite-depozite s-a ajustat cu 7 puncte procentuale an/an in august: componentele RON si valuta s-au diminuat cu dinamici anuale de 4.5 puncte procentuale, respectiv 11.5 puncte procentuale.

Apreciem ca raportul credite-depozite va continua tendinta descendenta pe termen mediu, pe fondul consecintelor crizei sanitare: persistenta unui mix relaxat de politici economice si consolidarea la un nivel ridicat a ratei de economisire.


Graficul 1. Raportul credite-depozite

Raportul credite-depozite reprezentat in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).