26 octombrie 2020 | Timp de citire: 1 minut
Date fiind evolutiile creditului neguvernamental si depozitelor neguvernamentale (datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR)) raportul credite-depozite s-a ajustat de la 70.4% in august la 69.9% in septembrie, nivel minim istoric.
Pe segmentul RON raportul credite-depozite a scazut cu 0.5 puncte procentuale luna/luna la 74.3%.
De asemenea, la nivelul componentei valutare raportul credite-depozite s-a ajustat cu un ritm lunar de 0.8 puncte procentuale, la 61.8% in septembrie.
In dinamica an/an raportul credite-depozite a scazut cu 7.2 puncte procentuale in septembrie: componentele RON si valuta s-au ajustat cu 4.2 puncte procentuale, respectiv 12.6 puncte procentuale.
Graficul 1. Raportul credite-depozite
Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT
Ti-a placut acest articol?
Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.
Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.
In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).
Articole similare