03 ianuarie 2017

Rata creditelor neperformante a stagnat la 10% in octombrie

Banca Nationala a României (BNR) a publicat recent statisticile cu privire la evolutia ratei creditelor neperformante (unul din indicatorii barometru pentru situatia sectorului bancar) in luna octombrie.

Conform acestor date rata creditelor neperformante s-a consolidat la 10% in octombrie, cel mai redus nivel din ultimii sase ani. In dinamica an/an indicatorul s-a redus cu 5.23 puncte procentuale in octombrie.

Dupa cum se poate nota in graficul de mai jos rata creditelor neperformante a inregistrat o tendinta descendenta in ultimele trimestre, dupa valorile maxime istorice consemnate la inceputul anului 2015.

Aceasta evolutie a fost influentata de o serie de factori, printre care mentionam:

  1. Ameliorarea climatului macroeconomic intern, care a contribuit la cresterea veniturilor populatiei si la o pozitie financiara mai buna a companiilor;
  2. Declinul ratelor de dobânda, cu impact asupra ratelor la credite;
  3. Eforturile bancilor (la recomandarea BNR) de restructurare a bilanturilor.

Pentru trimestrele urmatoare previzionam continuarea tendintei de scadere a ratei creditelor neperformante, in convergenta catre valorile medii din Uniunea Europeana. Acest scenariu este sustinut de perspectivele pozitive pentru investitii si piata fortei de munca, dar si de premisa ca bancile sa continue eforturile de curatare a bilanturilor.

Scaderea semnificativa a ratei creditelor neperformante (injumatatire in mai putin de doi ani) exprima ameliorarea starii de sanatate a sectorului bancar, un aspect foarte important pentru finantarea sustenabila a economiei in cadrul ciclului economic post-criza.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).