31 august 2016

Rata somajului a crescut la 6.1% in iulie

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) numarul de someri a crescut cu 2.3% luna/luna la 546.3 mii in iulie. Evolutia trebuie interpretata cu prudenta, dat fiind faptul ca estimarile pe lunile anterioare au fost revizuite in jos.

In dinamica an/an numarul de someri s-a redus cu 12.5% in iulie si cu 10% in primele sapte luni ale anului curent, spre minimele din 2008 (ceea ce confirma climatul favorabil).

Rata somajului a crescut de la 6% in iunie (nivelul minim din debutul anului 2009) la 6.1% in iulie. Atat componenta masculina cat si cea feminina s-au majorat cu cate 0.1 puncte procentuale luna/luna la 6.9%, respectiv 5%.

In perioada ianuarie-iulie 2016 rata medie lunara a somajului  s-a situat la 6.2%, in scadere cu 0.6 puncte procentuale an/an. Rata somajului la femei a scazut cu 0.7 puncte procentuale an/an la 5.2%. Componenta masculina s-a diminuat cu 0.5 puncte procentuale an/an la 7%.

Apreciem ca in ultimele luni piata fortei de munca a resimtit incidenta unor forte contradictorii:

  1. accelerarea economiei cu impact asupra ofertei de locuri de munca (numarul de locuri de munca vacante s-a majorat cu 25% an/an in semestrul I, conform INS);
  2. intensificarea presiunilor din perspectiva costului cu forta de munca (pe fondul majorarii salariilor);
  3. fiscalizarea mai activa a economiei;
  4. relansarea economica europeana (cu impact asupra migratiei populatiei active);
  5. intensificarea provocarilor macro-financiare (pe plan global, european si regional);
  6. persistenta asimetriilor pe piata interna a fortei de munca.

Am revizuit previziunile privind dinamica ratei somajului pe termen mediu, prin incorporarea evolutiilor recente. Conform scenariului actualizat rata medie anuala a somajului va continua sa scada pe termen mediu, la 6.4% in 2016, 6.1% in 2017, respectiv 5.9% in 2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).