10 mai 2018

Rata somajului a scazut la 4.5% in martie

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) climatul din piata fortei de munca a continuat sa se amelioreze in luna martie, evolutie sustinuta de ciclul investitional post-criza si de migratia populatiei active.

Numarul somerilor (15-74 ani) s-a diminuat pentru a doua luna consecutiv in martie, cu 0.9% fata de februarie, la 415.2 mii – nivelul minim din ultimele decenii.

In dinamica an/an numarul de someri a scazut cu 12% in martie si cu 10.4% in trimestrul I.

Astfel, rata somajului s-a redus de la 4.6% in februarie la 4.5% in martie (cel mai redus nivel din anii 1990), cu distributia: 4.9% la barbati si 4.1% la femei.

In trimestrul I rata medie a somajului a inregistrat un nivel de 4.6%, in atenuare cu 0.6 puncte procentuale an/an.

La barbati rata medie a somajului s-a situat la 4.9% in primul trimestru, in scadere cu 0.9 puncte procentuale.

Pe segmentul feminin rata somajului s-a redus cu 0.2 puncte procentuale la 4.1% in perioada ianuarie-martie anul curent.  

Consideram ca piata fortei de munca a fost influentata in primul trimestru de factori precum: ciclul investitional post-criza; migratia populatiei active (in contextul evolutiei economiei Zonei Euro la un ritm peste potential); fiscalizarea mai activa in economie; temperarea dinamicii anuale a salariilor (data fiind accelerarea inflatiei); nivelul accesibil al costurilor reale de finantare.

Conform scenariului macroeconomic central BT componenta structurala a ratei somajului (media anuala) se va diminua de la 5.1% in 2017 la 4.5% in 2018, dupa care va creste la 4.8% in 2019, respectiv 5.2% in 2020.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).