06 martie 2018

Rata somajului a stagnat la 4.6% in ianuarie

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) piata fortei de munca pare sa fi intrat in faza de maturitate a ciclului economic post-criza la inceput de 2018, intr-un context caracterizat prin incidenta unor forte contradictorii, cu impact asupra climatului investitional.

Astfel, numarul somerilor (15-74 ani) a urcat cu 1.2% luna/luna la 423.9 mii in ianuarie anul curent. Raportat la ianuarie 2017 acest indicator a scazut cu 7.8%.

Rata somajului s-a consolidat la 4.6% in prima luna din 2018 (nivelul minim din anii 1990), cu urmatoarea distributie: 5% la barbati si 4.1% la femei.

In dinamica an/an rata somajului s-a diminuat cu 0.5 puncte procentuale in ianuarie, pe fondul scaderii componentei masculine cu 0.8 puncte procentuale (in contextul relansarii investitiilor si migratiei populatiei active). Rata somajului la femei a scazut cu 0.1 puncte procentuale an/an in ianuarie.

In ultimele luni climatul din piata fortei de munca a fost influentat de o serie de factori, printre care mentionam: relansarea investitiilor productive, migratia populatiei, diminuarea ponderii economiei informale, majorarea costurilor salariale si de finantare, intensificarea provocarilor privind stabilitatea macro-financiara pe termen mediu.

Faza de maturitate din piata fortei de munca este confirmata de evolutia recenta a numarului de salariati (scadere pentru a doua luna la rând in decembrie), convergenta ratei somajului spre componenta structurala si schimbarea de tendinta a dinamicii salariul real (din ascendenta in descendenta).

In scenariul macroeconomic central BT previzionam ca rata medie anuala a somajului (componenta structurala) se va situa la 4.7% in 2018 si 2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).