04 aprilie 2016

Rata somajului a stagnat la 6.5% in februarie – minimul din 2009

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica consolidarea pietei fortei de munca in februarie, evolutie in linie cu scenariul macroeconomic BT.

Astfel, numarul de someri (15-74 de ani) a continuat sa scada in februarie, cu 1.1% fata de ianuarie si cu 4.6% comparativ cu februarie 2015, la 597.4 mii (minimul din primavara anului 2009).

Rata somajului s-a situat la 6.5% in februarie (nivel similar cu cel din ianuarie si, totodata, cel mai redus din vara anului 2009). Comparativ cu luna februarie 2015 rata somajului a scazut cu 0.3 puncte procentuale, pe fondul reducerii ratei somajului la barbati (cu 0.6 puncte procentuale, la 7% - minimul din trimestrul I 2009). Rata somajului la femei s-a situat la 5.8% in februarie, in stagnare fata de ianuarie 2016, dar in atenuare cu 0.1 puncte procentuale comparativ cu nivelul din februarie 2015.

Printre factorii care au influentat dinamica pietei fortei de munca in primele luni ale anului 2016 se mentioneaza: implicatiile in plan investitional determinate de volatilitatea din pietele financiare globale si de perspectiva modificarii configuratiei politicii economice pe plan intern (BNR a semnalat un nou ciclu monetar); majorarea salariilor, cu un ritm superior dinamicii productivitatii muncii.

Pe termen scurt si mediu ne asteptam la ameliorarea climatului din piata interna a fortei de munca, pe fondul perspectivelor de accelerare a economiei prin intermediul investitiilor productive.

In acest context, mentinem previziunile privind dinamica ratei somajului (ca medie anuala): scadere de la 6.8% in 2015 la 6.3% in 2016, 6.1% in 2017, respectiv 5.8% in 2018. 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).