30 aprilie 2020

Rata somajului in crestere la 4.6% in martie

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica deteriorarea climatului din piata fortei de munca in luna martie, evolutie determinata de incidenta socului indus de pandemie.

Numarul somerilor (15-74 ani) a urcat cu 16.3% luna/luna si cu 23.7% an/an la 409.6 mii in martie, nivelul maxim din decembrie 2017.

In trimestrul I al anului curent numarul somerilor s-a majorat cu 7.8% an/an.

Rata somajului a urcat de la 3.9% in februarie la 4.6% in martie, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2017.

Rata somajului la barbati s-a majorat de la 4.3% in februarie la 5.1% in martie, maximul din noiembrie 2017.

Totodata, rata somajului la femei a crescut de la 3.3% in februarie la 3.8% in martie, maximul din decembrie 2017.

In trimestrul I rata medie a somajului a inregistrat un nivel de 4.1% (in urcare cu 0.33 puncte procentuale an/an), cu urmatoarea distributie: 4.6% la barbati si 3.5% la femei.

Consideram ca incidenta socului indus de pandemie va determina tranzitia economiei interne spre un nou ciclu economic si va contribui la ameliorarea gradului de flexibilitate din piata fortei de munca in trimestrele urmatoare.

Graficul 1. Evolutia ratei somajului pe componente (%)

 Evolutia ratei somajului pe componente

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).