03 iulie 2020

Rata somajului in crestere la 5.2% in luna mai

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica deteriorarea climatului din piata fortei de munca in luna mai, in contextul pandemiei si consecintelor acestui soc.

Numarul de someri (15-74 ani) a crescut pentru a patra luna consecutiv, cu 7.4% luna/luna la 463.4 mii, cel mai ridicat nivel din iunie 2017.

In dinamica an/an numarul de someri s-a majorat cu 31.8% in mai si cu 17% in primele cinci luni din 2020.

Rata somajului a urcat de la 4.8% in aprilie la 5.2% in mai, maximul din decembrie 2016.

Se evidentiaza cresterea ratei somajului la barbati de la 5.4% in aprilie la 6.1% in mai, cel mai ridicat nivel din octombrie 2016.

Totodata, rata somajului la femei a urcat de la 3.9% in aprilie la 4% in mai, nivelul maxim din august 2017.

In perioada ianuarie-mai 2020 rata somajului a inregistrat un nivel mediu de 4.5%, in urcare cu 0.68 puncte procentuale an/an, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc: implementarea de masuri pentru contracararea crizei sanitare si deteriorarea climatului investitional.

Rata somajului la barbati a crescut cu 0.92 puncte procentuale an/an la 5.1%, iar rata somajului la femei a urcat cu 0.28 puncte procentuale an/an la 3.7%.

Consideram ca piata fortei munca se va ameliora incepand cu a doua jumatate a anului curent, pe fondul perspectivelor de intrare intr-un nou ciclu economic si cresterii gradului de flexibilitate dupa incidenta pandemiei.


Graficul 1. Evolutia numarului de salariati si a numarului de someriEvolutia numarului de salariati si a numarului de someri

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).