04 aprilie 2018

Rata somajului s-a mentinut la 4.6% in februarie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica consolidarea climatului pozitiv din piata fortei de munca in februarie, pe fondul evolutiei economiei la un ritm peste potential si migratiei populatiei active.

Numarul somerilor (15-74 ani) s-a redus cu 1.2% luna/luna si cu 11.3% an/an la 418.8 mii in februarie (in apropiere de minimul istoric inregistrat in decembrie 2017).

Rata somajului a stagnat la 4.6% in februarie (minimul din anii 1990), cu urmatoarea distributie: 4.9% la barbati (cel mai scazut nivel din ultimele decenii) si 4.1% la femei (nivelul maxim din iunie 2017).

In perioada ianuarie-februarie 2018 rata somajului a inregistrat un nivel de 4.6%, in diminuare cu 0.6 puncte procentuale an/an. Se evidentiaza declinul ratei somajului la barbati cu 0.9 puncte procentuale an/an, la 5%. Totodata, rata somajului la femei a scazut cu 0.2 puncte procentuale an/an la 4.1%.

Consideram ca ameliorarea climatului din piata fortei de munca in ultimele trimestre (aspect reflectat si de declinul componentei structurale a ratei somajului spre minime istorice) a fost determinata de mai multi factori: ciclul investitional post-criza; migratia populatiei active; diminuarea ponderii economiei informale; decelerarea dinamicii anuale a salariilor; nivelul redus al costurilor reale de finantare.

Conform previziunilor actualizate prin incorporarea datelor din luna februarie componenta structurala a ratei somajului se va diminua de la 5.1% in 2017 la 4.6% in 2018, dupa care va creste la 4.8% in 2019, respectiv 5.2% in 2020 (maximul din 2016).

Cu alte cuvinte, ne asteptam la o schimbare de tendinta pe piata fortei de munca in 2019, intr-o evolutie determinata de maturitatea ciclului global post-criza si rebalansarea politicii economice interne.

 

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).