12 ianuarie 2017

Redinamizarea productiei industriale in noiembrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica redinamizarea industriei in noiembrie 2016, pe fondul perspectivelor de consolidare a climatului pozitiv in sfera cererii interne (in România si Uniunea Europeana). Evolutia a fost influentata de ameliorarea indicatorilor avansati in economia mondiala si de inflexiunea cotatiilor internationale la titei si alte materii prime.

Industria a crescut cu 0.6% luna/luna in noiembrie: majorarea componentei extractive cu 1.6% a contrabalansat declinul componentelor prelucratoare si energie cu ritmuri de 0.3%, respectiv 1.2%.

In dinamica an/an productia industriala a urcat cu 5.3% in noiembrie, cea mai buna evolutie din ultimele trei luni. Se evidentiaza accelerarea industriei prelucratoare (6.3% an/an), pe fondul impulsului exporturilor (noi maxime istorice) si consolidarii climatului pozitiv din sfera cererii interne.

Ramurile energie si extractiva au continuat sa scada in noiembrie, cu 1.6% an/an, respectiv cu 7.4% an/an, ca urmare a provocarilor structurale cu care se confrunta.

Din analiza pe marile grupe industriale se noteaza accelerarea componentelor bunuri de capital (de la 2% an/an in octombrie la 9.6% an/an in noiembrie) si bunuri de folosinta indelungata (de la 5.7% an/an in octombrie la 13.6% an/an in noiembrie), determinata de climatul pozitiv la nivelul cererii interne (România si Uniunea Europeana).

Productia de bunuri intermediare a urcat cu 2.8% an/an, iar productia de bunuri de uz curent a scazut cu 0.7% an/an.

Astfel, la 11 luni din 2016 industria interna a crescut cu 1.6% an/an, pe fondul avansului componentei prelucratoare cu 2.5% an/an (date fiind cresterea exporturilor spre maxime istorice si accelerarea cererii interne).

Productia din ramurile energie si extractiva s-a redus cu ritmuri an/an de 2%, respectiv 16.5%.

Se evidentiaza cresterea productiei de bunuri de folosinta indelungata cu 9.7% an/an, evolutie sustinuta de momentul favorabil din sfera consumului privat (consolidare in sfera europeana si accelerare pe plan intern).

Componentele bunuri de capital si bunuri intermediare au crescut an/an cu 2%, respectiv 2.6%.

Ramurile industriei prelucratoare cu cele mai ridicate ritmuri de crestere ale productiei in intervalul ianuarie-noiembrie 2016 au fost: produse de cocserie & produse din prelucrarea titeiului (7.3% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci si semiremorci (8.9% an/an), hârtie si produse din hârtie (9.2% an/an), alte produse din minerale nemetalice (9.4% an/an) si echipamente electrice (13.2% an/an).

Conform scenariului macroeconomic BT productia industriala ar putea accelera in 2017, pe fondul perspectivelor de politica economica din România si Zona Euro (cu impact asupra cererii interne si exporturilor), dar si a evolutiilor recente din pietele internationale de materii prime. O evolutie mai buna a industriei in acest an este semnalata si de dinamica recenta a comenzilor noi din ramura prelucratoare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).