19 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 1 minut

Ritmul anual al preturilor de consum in decelerare in decembrie-2020

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea preturilor de consum cu un ritm lunar de 0.34% in decembrie.

Preturile la bunuri alimentare (31.32% din cosul de consum) au crescut cu 0.29% luna/luna in decembrie: majorarea preturilor la legume si conserve din legume cu un ritm lunar de 1.75% a contrabalansat declinul preturilor la fructe si conserve din fructe cu 1.64% luna/luna.

De asemenea, preturile la produse nealimentare (48.37% din cosul de consum) au urcat cu un ritm lunar de 0.51%, pe fondul majorarii preturilor la tutun si combustibili cu ritmuri lunare de 1.08%, respectiv 1.73%.

Pe de alta parte, tarifele la servicii au consemnat un avans lunar de doar 0.04% in decembrie.

In dinamica an/an preturile de consum au decelerat de la 2.14% in noiembrie la 2.06% in decembrie, minimul din septembrie 2017, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

Preturile la produse alimentare au decelerat de la 3.81% an/an in noiembrie la 3.24% an/an in decembrie (cel mai redus nivel din decembrie 2018), iar dinamica anuala a tarifelor la servicii s-a temperat de la 2.77% in noiembrie la 2.69% in decembrie (minimul din mai 2020).

La polul opus, preturile produselor nealimentare au accelerat de la 0.78% in noiembrie la 1.01% in decembrie (cel mai ridicat nivel din luna martie).

Astfel, in 2020 preturile de consum au consemnat un avans mediu anual de 2.63%.

Preturile la produse alimentare, bunuri nealimentare si tarifele la servicii au crescut cu dinamici medii anuale de 4.80%, 1.01%, respectiv 3.11%.

Pe indicele armonizat UE inflatia a accelerat de la 1.7% an/an in noiembrie la 1.8% an/an in decembrie si s-a situat la un nivel mediu de 2.3% in 2020.

Graficul 1. Evolutia preturilor de consum (%, an/an)

Evolutia preturilor de consum (procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).