26 august 2016

Romania – accelerare confirmata vs. perspective bune pe termen mediu

Climatul macroeconomic si financiar global s-a imbunatatit pe parcursul ultimelor saptamani. Se observa accelerarea industriei prelucratoare in iulie si evolutiile din pietele financiare.

In Statele Unite (prima economie a lumii, cu o pondere de aproximativ 25% din PIB-ul global) s-a consemnat o crestere cu doar 1.2% an/an in trimestrul II 2016. Cea mai redusa dinamica a PIB din 2013 pana in prezent a fost determinata de decelerarea investitiilor productive. Pe de alta parte, se noteaza unele semnale de re-accelerare pe termen scurt, perspectiva sustinuta de momentul favorabil din piata imobiliara si din piata fortei de munca.

Economia Zonei Euro s-a consolidat recent, dat fiind ca politica monetara relaxata (fara precedent) implementata de Banca Centrala Europeana a amortizat (cel putin temporar) socul determinat de votul pro-Brexit de la referendumul din 23 iunie.

In Romania economia a accelerat la 6% an/an in trimestrul II 2016, cea mai buna dinamica din 2008, evolutie care confirma scenariul macro-econometric central BT.

La nivelul economiei financiare ratele de dobanda s-au consolidat in jurul minimelor istorice in ultimele saptamani, evolutie influentata de dinamica redusa a preturilor de consum. Totodata, perspectiva prelungirii mix-ului relaxat de politici economice pe plan mondial a sustinut evolutia pietelor de capital, indicii din SUA consemnand noi maxime istorice.

Evolutiile macro-financiare recente (globale, europene, interne) au fost in linie cu scenariul central BT. Astfel, mentinem previziunile pe termen mediu pentru economia Romaniei.

In acest scenariu PIB-ul ar putea accelera la 4.8% an/an in 2016, pe fondul momentului favorabil din sfera cererii interne (sustinut de politica economica relaxata). Consumul privat si investitiile productive ar putea creste an/an cu 6.9%, respectiv 6.6% in 2016.

Cu toate acestea, economia Romaniei ar putea decelera in 2017 (4.3% an/an) si 2018 (4%), evolutie determinata de semnalele de final de ciclu economic global, precum si de perspectiva reconfigurarii politicii economice pe plan intern.

Atragem atentia cu privire la intensificarea provocarilor la adresa stabilitatii financiare (deficitul de cont curent s-a adancit la 1.5% din PIB în semestrul I 2016), precum si la tergiversarea reformelor structurale (cu impact asupra procesului de dezvoltare economica).

In ceea ce priveste economia financiara am majorat previziunile privind dinamica preturilor de consum pe termen mediu (ritmuri anuale de -1.1% in 2016, 1.5% in 2017, respectiv 2.2% in 2018), cu impact asupra ratelor de dobanda (crestere pe piata monetara si pe piata titlurilor de stat), dar si pe piata valutara.

Principalii factori de risc pentru acest scenariu constau in: evolutiile macro-financiare globale si europene; provocarile la adresa integrarii economice europene; tensiunile geo-politice; mix-ul de politici economice si riscul politic in Romania.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).