05 ianuarie 2017

Romania - accelerarea convergentei europene dependenta de noi reforme si investitii

Evolutia mai multor indicatori exprima faptul ca Romania a fost campioana procesului de convergenta economica (reala) europeana in ultimii 15-20 de ani.

Spre exemplu, PIB/locuitor (ajustat la paritatea puterii de cumparare si exprimat ca pondere din media Zonei Euro) a consemnat un avans de aproximativ 90% in perioada 1995-2015, conform datelor Eurostat.

Totodata, dinamica anuala a PIB potential din Romania s-a situat peste nivelurile din Cehia, Polonia si Ungaria in intervalul 2000 – 2016, cu exceptia perioadei incidentei crizei economico-financiare globale (cunoscuta si sub denumirea de Marea Recesiune).

Aceste evolutii au fost determinate de implementarea unor ample reforme structurale, pentru aderarea la Uniunea Europeana si ulterior pentru ajustarea in contextul crizei.

Trebuie insa mentionat faptul ca, in prezent, Romania se afla pe penultimul loc din Uniunea Europeana din perspectiva indicatorului PIB/locuitor (54% din media Zonei Euro in 2015).

De asemenea, concurenta dintre economia Romaniei si economiile din regiune (Cehia, Polonia, Ungaria) a atins un nivel fara precedent.

Nu in ultimul rand, subliniem faptul ca pe plan intern costul real al finantarii este mai ridicat fata de tarile din regiune si din Zona Euro.

In acest context consideram ca accelerarea procesului de convergenta economica reala catre nivelul mediu din Uniunea Europeana este conditionata de o serie de factori:

  1. Implementarea de noi reforme structurale (masuri menite sa contribuie la ameliorarea (intr-un mod echilibrat) contributiei factorilor de productie la dinamica PIB potential);
  2. Un mix echilibrat de politici economice;
  3. Majorarea stocului de capital (dupa cum se poate observa in graficul de mai jos raportul stoc de capital / PIB se situa la 3.1 in Zona Euro in 2015, superior celui din Romania (2.1)).

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).